Реклама / Ads
6| 3603 |16.03.2023 НОВИНИ

Актьори и граждани на шествие в подкрепа на Морфов: Питат Радев за ”чест и достойнство”

.
Източник: ФрогНюз
Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на уволнения режисьор Александър Морфов и с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Инициативата е организирана от създаденото съвсем скоро ”Движение за Култура”.
 

Участниците в проявата настояват за адекватно законодателство за творческите институции и за оставката на директора на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев. Те внесoха исканията си до президента, премиера и министъра на културата. 


.

 

Демонстрацията тръгна от Министерството на културата, мина през Президентството и достигна крайната си точка пред Министерския съвет.

 

"Очакваме да има отзвук след днешната демонстрация. Докога трябва да студуваме по улиците, хора, астристи, все пак имаме работа. Очаквам някой да се заеме и да се направи нещо. Някаква промяна трябва да има, така не може да продължава", каза пред ФрогНюз актрисата Албена Колева. 


"Повечето директори, които заемат тези постове, това не са театрали, това са хора, които са сложени там като някакъв административен апарат. Трябва да има някаква промяна. Театърът няма нищо с администрацията. Един театър трябва да има административно управление, но най-важното в него са артистите, режисьорите, това което се случва на сцената, всичко друго няма никакъв смисъл",  допълни тя. 


"33 години след промените, ние продължаваме да работим по един кодекс на труда, който е приет още по времето на соца. Този кодекс на труда, дори и да е претърпял някакви изменения и подобрения, те касаят единствено работещите на трудов договор от 8ч. до 5ч. Актьорът е свободна професия и няма как да се подчинява на тези закони. Години наред това говорим, но ние нямаме Съюз на артистите, който да ни подкрепя в това лице, затова и се наложи да се случи “Движение за култура”", обясни Албена Колева. 

 

"Много е удобно да уволниш някой по Kодекса на труда, само че кого уволняваш, най-добрия режисьор на държавата си, това има ли връзка с Кодекса на труда?"


"Чисто юридически, по времето на социализма Тодор Колев е бил уволняван дисциплинарно, някой знае ли, че това се е случило и от кого е бил уволнен - не! А има ли някой, който да не знае Тодор Колев? Кое е по-важното за публиката ни и за хората, които искат да гледат добър театър", запита се Колева. 


.

 

От своя страна пред Фрог режисьорът Лилия Абаджиева, обясни, че целта на "Движение за култиура" е в спешен порядък, веднага след като се сформира Парламент да влязат в диалог с Комисията по култура и медии, защорто законодателния орган, който създава законите, това е Парламента. 


"Относно това, което се случи с Александър Морфов, единственото, което мога да кажа е, че е изумяващо как административната рамка, която трябва по някакъв начин да се грижи за творческия процес, вече започва да го надмогва. В този неовладян конфликт, който въобще не трябваше да излиза и не трябваше да има такъв публичен резонанс има някаква аномалия. Администрацията трябваше да създава творческа атмосфера, а не да продуцира факти, поради които хората в момента са на улицата", подчерта Абаджиева.

 

 Уволненият дисциплинарно от позицията "Главен режисьор" в Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов също присъства на демонстрацията.

 


.

"Господин президент, вие като офицер, би трябвало най-добре да знаете думите ”чест и достойнство”. Но от генерал се превърнахте в резидент, за който тези думи нямат никакво значение. Спомнете си откъде сте тръгнали, офицерските закони и веруюто ”чест и достойнство”. Това липсва в държавата ни. Тя се управлява от политическа амнезия - никой не си спомня какво беше преди шест месеца, никой не си спомня за кюлчета и чекмеджета", каза Морфов.

 

"Преследват ме в момента за дискриминация. А къде беше Комисията, когато "сиянието" Борисов нарече председателя на Народното събрание тъпа Кърджалийска пуйка, да речем? Къде бяха всички тези стотици женски организации, които не го обсипаха с камъни, яйца и домати? Нямаше никаква реакция, че той унижи една жена пред всички в тази държава. Тя унищожи женското достойнство на всички жени в тази държава с една целувка по челото. Всичко това, което се случва в Народния театър е огледално на онова, което се случва в държавата. Не може зам.-директора на Народния театър да ходи като бито куче след Ахмед Доган. Велислава Кръстева унизи себе си, театъра, артистите и мен. Това беше реакцията ми. Тук отворихме бутилката", допълни Александър Морфов.

 

На свой ред Камен Донев заяви, че е необходимо да се предприемат действия, които да попречат на подобни скандали, като този в Народния театър, да се повторят. 


На въпрос на ФрогНюз Камен Донев отговори, че не очаква различна реакция от Министерството на културата. 


"В момента може да минат изборите и да видим накъде върви държавата, да видим кой печели, кой ще бъде министър, как ще се развиват нещата в сферата на културата и тогава. Докато има служебно правителство, явно проблемите няма да се решат толкова бързо, както на нас ни се иска. Изходът за мен е този измислен директор да напусне Народния театър и да се сложи друг. А иначе - това, което ни е събрало, е с поглед към бъдещето - желанието ни да се решават о време проблемите в културата, да не се мълчи и да не се преглъща. От години това става в България ", допълни Донев. 

 

След шествието се проведе и работна среща, след която "Движение за култура" ще обяви бъдещите си стъпки. 

 

Констанца Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3494 |16.03.2023 Шествие за оставката на директора на Народния театър . 1| 3740 |15.03.2023 Зад Юлиан Вергов застанаха актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров . 3| 3202 |13.03.2023 Актьори и режисьори създадоха ”Движение за култура” след скандалите в Народния театър . 4| 2814 |09.03.2023 Шествие за правата на жените в София: ”Не искаме цветя, а искаме права”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads