Реклама / Ads
5| 2282 |15.10.2024 НОВИНИ

Албания започва по същество преговорите за членство в ЕС. Северна Македония напълно изостава

.
Урсула фон дер Лайен и Еди Рама
В Люксембург днес се състоя втората Междуправителствена конференция ЕС - Република Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната.
 

Днес беше открит първият преговорен клъстър "Основополагащи въпроси", включващ теми от основно значение за изграждането на демократично, плуралистично и проспериращо общество, съобщава БНТ.





Новата методология на ЕС по процеса на разширяване, приета през 2021 г., предвижда процесът на преговори да бъде систематизиран в шест преговорни групи или "клъстъри" от преговорни глави и поставя много по-голям акцент върху фундаменталните реформи в страните кандидатки за членство.

 

Първият клъстър "Основополагащи въпроси" има хоризонтално значение и определя динамиката на целия преговорен процес - той се отваря първи и се затваря последен в рамките на преговорите. Темите, включени в обхвата на клъстъра, касаят основополагащи за ЕС ценности, свързани с върховенство на правото, основните права, ефективно функциониране на демократичните институции и други, чието споделяне и прилагане в практиката от страните-кандидатки е ключов индикатор за подготвеност за бъдещо членство в ЕС.

 

"България приветства Албания за постигнатия напредък в интеграционния процес, израз на което е и днешното отваряне на преговорите по първия клъстър. Този клъстър има ключово значение за хода им и ние насърчаваме Албания да продължи с усилията си във всички сфери, идентифицирани в Общата позиция на ЕС. Сред тях е и нуждата от допълнителен напредък в областта на защитата правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства, съгласно поетите от Албания ангажименти с пътната карта по върховенство на правото", заяви в своето изказване българският постоянен представител към ЕС посланик Румен Александров, който представи България.







Албания и Република Северна Македония бяха разделени по пътя си към членство в Европейския съюз.

 

Преговорите със Северна Македония и Албания за членство започнаха на 19 юли 2022 година.

 

Северна Македония изостана с преговорите, след като на практика изцяло отказа да изпълнява задълженията си по "Френското предложение", сред които и вписването на българите в конституцията на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2883 |15.10.2024 Кметът на Велико Търново: 1,2 млрд. лева са нужни за ремонти, за да няма безводие в страната . 0| 2190 |15.10.2024 Росица Матева, ЦИК: Почти три пъти повече са мъжете от жените кандидати за депутати /видео/ . 1| 6350 |15.10.2024 Точността на украинските дронове достига 80% в последните седмици благодарение на изкуствен интелект . 2| 9285 |15.10.2024 България се прости с Кирил Маричков. Стотици изпратиха рок легендата в „Света София” /снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads