Реклама / Ads
3| 8735 |15.10.2019 АКТУАЛНО

Албена Белянова: Отвратена съм! КПКОНПИ не се бори с корупцията, а създава условия за нея

.
Албена Белянова
Решението на КПКОНПИ за Петьо Иванов – бивш изпълнителен директор на БЕХ ЕАД относно съществуването на конфликт на интереси, е правно неиздържано, а законът е приложен превратно. С подобни решения не се бори корупцията, а се създават условия за корупция. Това каза бившият зам.-шеф на АДФИ Албена Белянова пред Фрог нюз. Ето какво обясни тя за проверката, която не влезе във фокуса на медийното внимание:
 

Вчера КПКОНПИ е публикувала свое решение от 18.09.2019 г., с което е установила конфликт на интереси по отношение на Петьо Иванов – бивш изпълнителен директор на БЕХ ЕАД.

 

Петьо Иванов беше седмият по ред изпълнителен директор, с когото съм работила в БЕХ ЕАД, и този, който ме освободи, за да си назначи „свой“ човек. Последното споменавам само защото само по себе си това би трябвало да означава, че лично аз трябва да съм доволна от решението на КПКОНПИ. Не, не съм. Гневна съм. Възмутена съм. Отвратена съм.

 

Производството, по което е взето решението, е било образувано по постъпил в КПКОНПИ сигнал от края на ноември 2018 г., в който е объркана правната норма, която според сигналоподателя е нарушена от Петьо Иванов. Цяла година ли е била необходима на КПКОНПИ да извърши проверката или други са причините за забавеното произнасяне? Двете други производства, по които са взети решения също на 18.09.2019 г. по подадени сигнали, са се развили значително по-бързо. Защо КПКОНПИ не изпълнява стриктно изискванията на ЗПКОНПИ? Защо решение, взето преди месец, не е публикувано незабавно, каквото е законовото изискване?






Решението на КПКОНПИ е правно неиздържано, а законът е приложен превратно. С подобни решения не се бори корупцията, а се създават условия за корупция. И се предават послания. Ако си неудобен, не те чака нищо добро. Ще бъдеш мачкан по всеки възможен начин. Може да си мислиш, че спазваш правилата, защото по същите тези правила години наред други, в твоето положение, не са имали проблеми, но изведнъж на някой държавен орган му хрумва друго. Дали му хрумва или му го хрумват е отделен въпрос. Ще жалиш в съда и ще търсиш от там справедливост. Може и да я получиш, след години, и то по-вероятно не от българския съд.

 

КПКОНПИ установява конфликт на интереси за участие на Петьо Иванов – член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД, в органите на управление на "Булгаргаз" ЕАД - дружество от холдинговата група на БЕХ ЕАД. Е, ако това е конфликт на интереси, то и целият сегашен състав на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД, които са и членове на Съвета на директорите на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД и  на „Мини Марица изток“ ЕАД, и членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД в предходни мандати, трябва да са в конфликт на интереси. Лесно е да се провери, но ще бъде ли направено? Ще освободи ли министъра на енергетиката тези, които са в същтото положение, в каквото е бил и Иванов? А на тези, които са били, ще бъдат ли наложени глоби и отнето възнаграждението за периода?






Членовете на КПКОНПИ, взели въпросното решение, са по образование юрист, инженер по изчислителна техника и магистър по библиотечно-информационни науки. Последните двама е възможно да не притежават правни познания и просто да са подписали поднесеното им решение. Но се чудя какви са високите професионални качества на юриста, член на КПКОНПИ, след като може да сложи подписа си под подобно решение. Не са ли си задали въпроса членовете на КПКОНПИ – български граждани с високи професионални и нравствени качества (съгласно закона), как години наред съдиите в Търговския регистър не са открили противоречие със закона и са вписвали членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД и като членове на Съветите на директорите на дъщерните дружества и обратно? А министърът на енергетиката нима не е бил наясно с разпоредбите на действащото законодателство?

 

Тя и разпоредбата на чл. 6, ал. 1, т. 40 от ЗПКОНПИ, според която лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла закона са „членовете на управителните и на контролните органи на Националната електрическа компания и на Българския енергиен холдинг, директорите на дирекции към Националната електрическа компания, членовете на управителни и на контролни органи на дъщерни дружества на Българския енергиен холдинг, членовете на управителни и на контролни органи на Електроенергийния системен оператор“, е правно неиздържана.






И Национална електрическа компания, и Електроенергийния системен оператор са дъщерни дружества на БЕХ ЕАД и изричното им посочване е безсмислено. Няма никаква логика директорите на дирекции в НЕК да са лица, заемащи висша публична длъжност, а директорите на дирекции в БЕХ и другите дружества да не са. Отделно е това, че е достатъчно в структурата на НЕК да няма дирекции, а например управления или отдели, за да бъде заобиколен закона. Но на никого от законотворците и купищата експерти към тях не им е направило впечатление.

 

Извън правните и човешки аспекти на решението, дали членовете на КПКОНПИ са помислили, че то може да доведе до значителни неблагоприятни последици за енергийните дружества – и имиджово, и финансово. Могат да бъдат поставени под въпрос и атакувани решения на органите на управление на БЕХ ЕАД и на „Булгаргаз“ ЕАД, свързани с преговори и договори, а както знаем те са за милиони, а понякога и милиарди, които плащаме всички ние.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4661 |15.10.2019 Русия посреща KWiAT . 2| 10031 |14.10.2019 Незаконен небостъргач ще изникне на бул. Черни връх . 26| 13105 |12.10.2019 Плакати с надпис „Цветановград“ посрещнаха Борисов във Велико Търново . 14| 10469 |12.10.2019 Недялко Славов: В ПУ ”П.Хилендарски” има само оборна бездуховна стадна тишина..

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads