Реклама / Ads

0| 14875 |13.04.2022 НОВИНИ

Александър Дунчев: От днес войната за Промяна в българските гори навлиза в нов етап

.
Александър Дунчев
От днес войната за Промяна в българските гори навлиза в нов етап! Тъкмо депозирах в НС предложение за изслушване на земеделския министъра с целия доклад за най-фрапиращите схеми в държавните горски и ловни стопанства, с конкретни данни за източването на 37 милиона лева само за 2022 г. – пари, които вместо да се инвестират в гората, потъват в едни джобове и черни каси.

Ощетени са стотици малки фирми без политически протекции, които или затварят бизнеса си, или са принудени да плащат непосилни цени за да оцеляват. Печеливши са десетки големи „наши“ фирми, свързани с кметове и партии като ГЕРБ и ДПС, за които винаги се намират преференциални условия да купят за без пари дървесината и да монополизират дърводобива, често надувайки спекулативно цените.


И вече идват сигнали, че назрява неистов бунт на „нашите фирми“ срещу заявените мерки за защита на горите, на горските стопанства, на конкуренцията и на малките фирми (вкл. строгата защита на 10% от горската площ за опазване на вековни гори, електронизацията на търговията с дървесина, разделянето на добива от продажбата на дървесина, премахването на ограничителни условия при търговете за „местни търговци“ и дългосрочните договори, актуализирането на началните тръжни цени и т.н.).
В призивите за протест срещу Промяната в горите ще чуете, че:


1. „Забраната за сечи във вековни гори води до недостиг на дървесина и до спекулативно нарастване на цените“. Но е ЛЪЖА: Данни от април-2022 г. на ИАГ (http://www.iag.bg/data/docs/spravkata_01.04.22.xlsx) показват, че добивът на едра строителна дървесина от стари гори вече достига рекордни нива за последните 5 години, докато защитата на вековните гори е топ-приоритет в Европейските стратегии за биоразнообразието и за горите. Цените на дървесината и продуктите от дърво растат главоломно (повечето от двойно за 1 г.) основно поради увеличаващото се търсене на международните пазари.


2. „Електронните търгове нарушават конкуренцията и вдигат цените заради липса на прозрачност“. Но е ЛЪЖА: Електронните търгове, за разлика от хартиените, са се доказали в цяла Европа и в България като най-доброто решение за увеличаване на конкуренцията, за предотвратяването на картели и нагласени търгове, и за реално наддаване и по-малко загуби за горските стопанства от продажбата на дървесина.


3. „Ограничителните условия в полза на „местни търговци“ и едри ползватели с дългосрочни договори са нужни за защита инвестициите на бизнеса и местния поминък“. Но е ЛЪЖА: Съгласно становища на ИАГ с изх.№ИАГ-22744/16.09.2021 г. и №ИАГ-24380/05.10.2021 г., писмо с изх.№04-00-185/10.06.2021 г. на АОП, както и Решение на КЗК с №АКТ-846-26.07.2018 г., ограничителните условия свързани с „добива на корен“, „местните търговци“, или срок от над 5 г. при дългосрочни договори са в защита на единични фирми, което води до злоупотреби с тези права, до нелоялна държавна помощ за едни фирми спрямо други и до ограничаване достъпа до публичните дървесни ресурси за всички други фирми.


Защо се стигна до тук? Защото години наред тези проблеми са били потулвани под килима, малките фирми са унищожавани без да има на кой да се оплачат, а „нашите фирми“ и много други са включвани в схемите, за да са доволни и да крепят властта. Но с предложението за изслушване на министъра на земеделието в Народното събрание и с предстоящото внасяне на проекто-решение на НС с мерки за спиране на схемите в горите правим възможно най-острите проблеми в горския сектор да се поставят на публичен дебат на най-високо ниво, а не да блокират магистрали.

 

Александър Дунчев, ПП, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2390 |13.04.2022 Петков се надява днес да бъде одобрено моментално плащане на над 600 млн. на строителите . 0| 2547 |13.04.2022 Да пратим ли оръжия на Украйна обсъждат в НС днес . 0| 2754 |11.04.2022 Генщабът на Украйна: Русия може да нападне от запад от Приднестровието . 0| 2473 |10.04.2022 Ябълката на раздора: Кой какво твърди за избора на шеф на БНБ преди заседанието на коалицията днес?
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ