Реклама / Ads
1| 5133 |22.05.2020 НОВИНИ

Д-р Александър Симидчиев: Заразата от COVID-19 е като пожар

.
Д-р Александър Симидчиев
Заразата от COVID-19 е като пожар. Когато има много заразени - пожарът гори по-бързо и обратното.Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев
 

Мерките се разхлабиха, защото шест месеца по-късно познаваме по-добре вируса и сме по-добре подготвени. Не е толкова тежко, колкото си мислехме в началото. Мерките, които приложихме своевременно също оказаха своето влияние за опазване на населението ни, каза ощетой пред bTV.


„В момента всички тестове, които са направени показват, че едва 4% са преборили вируса. Не подозирам, че ще има втори пик на болестта. Може би ще стане петия вариант на настинките, защото организмите ни са вече с имунитет. Вече знаем каква е честотата на вируса и виждаме характеристиката на епидемиологичния процес“, посочи той.


"В Източна Европа нещата протичаха по-различно и меко, отколкото Западна Европа. Имаше случайности, които съвпаднаха с налагането на мерките, като например грипната ваканция, в която се намирахме", допълни пулмологът.


"И без наличие на ваксина се справяме много добре с епидемията. При бъдеща ваксина ще се ваксинират „Има едно нещо, което вируса не може да промени, начина, по който се захваща за клетката. Така че ако се създаде ваксина, която да защитава тези участъци ще помогне. Въпреки, е и без ваксина се справяме много добре. Ако има ваксина, тя ще се поставя на хората от рисковите групи“, разясни д-р Александър Симидчиев.


„Маската и хигиената на ръцете могат да ни предпазят в самолет, това се говори от самото начало“, обясни той.

"Ако спазваме тези елементарни мерки ще имаме много спокойно море. COVID-19 направи така, че хората да се върнат 50-60 г. назад във времето, когато инфекциозните болести бяха бич и се спазваха по-високи хигиенни мерки", заяви д-р Симидчиев.


„Распираторните вируси се предават по един и същ начин - карат ни да кашляме, за да ги разпространяваме“, уточни той.


„Пътуването в самолет е много рискова дейност, защото циркулира един и същ въздух, който не може да се пречисти през филтрите. Добър начин за определяне на риска е не да ваксинираме цялото население, а тези с рисково поведение. По-добре е да ваксинираме хората, които ще пътуват, вместо да ги държим 14 дни под карантина“, категоричен е пулмологът.


По думите му хигиената е най-добрата защита. „Честото миене на ръце е задължително. Ако спазваме тези елементарни мерки, ще имаме едно хубаво море“, даде съвет лекарят.


„Има хора, които са суперинфектори и един от тях може да зарази 100 или 1000 души, а има и такива, които дори да са болни, не могат да заразяват. Затова трябва да има лична отговорност. Ако е обяснено добре на хората, защо трябва да се спазват мерките е по-ефективно, отколкото да се разпореди, подчерта той. Така хората ще го правят, но с разбиране“, обясни пулмологът.


На въпрос дали коронавирусът се е превърнал в срамна болест, д-р Симидчиев заяви: „Естествено е да боледуваме. Няма срамни болести. Има такива, които се лекуват и такива, които не се лекуват. Вече няма да живеем по същия начин. Светът ще е по-хигиеничен, ще намалеят и социалните контакти. Ако предвиждаме ще можем и да контролираме“, каза още лекарят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6901 |21.05.2020 Александър Деянов - Скилър се прибра у дома. Не го приеха в ареста . 0| 5081 |21.05.2020 Александър Деянов - Скилър: Един лев не съм откраднал . 0| 26163 |20.05.2020 Александър Деянов-Скилър: Реших да не платя гаранцията от 50 000 лв., утре влизам в ареста . 15| 7752 |17.05.2020 Александър Маринов: Разликата в поведението на Борисов и Радев е въпрос на манталитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads