Реклама / Ads
14| 2267 |02.09.2024 НОВИНИ

Александра Милева, която запали руския флаг: Бяхме в мазето на един дядо в Донбас, около нас падаха бомби

.
В знак на протест жена написа „убийци” пред Руския културно-информационен център в София и запали руското знаме. Последва арест, а впоследствие съдът я оправда.
 

Какви са мотивите ѝ да изрази гражданската си позиция точно по този начин, разказа Александра Милева в ефира на „Здравей, България”.





„Преди няколко седмици се върнах от Донбас, където бях на фронтовата линия и видях какво причинява руската армия на украинците. Стояхме в мазето на украински дядо, дронове караха над нас, а бомби падаха около нас. Бях много разстроена и затова направих този протест”, обясни тя.

 

Александра Милева е студент по изящни изкуства. Живее в Ню Йорк, а в Украйна била, за да снима филм с научна цел.

 

На 29 явгуст органите на МВР задържаха Александра.

 

За случая съобщи Петко Петков от кибергрупата BG Elves, както и сдружение БОЕЦ.

 

"Лекси (Александра, бел. ред) не е случаен герой, не е просто някоя жена, която е отишла да им се развика и да им каже неща, които те отдавна си знаят. Както вероятно сте дочули, е с двойно гражданство, живее отдавна в САЩ и в България се прибира преди около месец и половина. Купува си кола и заедно с нейн приятел, друг артист и филмов продуцент, живеещ в Берлин, потеглят към бойното поле в Украйна за да заснемат свой филм. Зная това, защото на път и точно преди да потегли за Донбас, двамата ме потърсиха в Киев и на дълго и широко им разказвах всичко, което ги интересуваше, а всичко, което казах, те заснеха", пише Петко Петков.

 

"Иронията е, че тяхното пътешествие започва с история на българин в Украйна (моята), който е бил репресиран в България, като вкл. разказвам за моят арест и лични впечатления. След това Лекси потегли за Донбас, за да заснеме останалата част от нейния филм. А вчера е заснела финалната част, в която арестуват нея, в България…", допълва Петков.





"След 13.00ч. Александра ще бъде заведена под стража в Софийски районен съд и СЪДЕНА по указа за дребно хулиганство от кремълската прокуратурата!", обявиха и от сдружение БОЕЦ, които организираха и протест.

 

Активисти на БОЕЦ и симпатизанти на сдружението изгориха пред сградата на руския пропаганден център в София знамето на Руската федерация. Демонстрантите освен това заляха стълбите на центъра с червена боя. На протеста присъстват и граждани на Украйна. Страната ни да обяви Русия за вражеска държава и да изгони руската посланичка Елеонора Митрофанова, настояха протестиращите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2154 |02.09.2024 Напрежение и при БСП. Свиленски: Зафиров не може да регистрира партията в ЦИК, превратаджия е! . 12| 5340 |02.09.2024 Часове вече се бави регистрацията на партиите. Какво се случва с ДПС? /обновена/ . 0| 2149 |02.09.2024 След като откриха телата на шестима заложници: Десетки хиляди протестират в Израел, обвиняват Нетаняху . 12| 2217 |02.09.2024 За първи път след Хитлер: Крайнодясна партия печели изборите в германска федерална провинция. И то проруска партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads