Реклама / Ads
42| 5589 |11.05.2020 НОВИНИ

„Алфа Рисърч“: Борисов и Радев изравниха рейтинга си

.
Румен Радев и Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са с еднакви рейтинги, показват данните от социологическо проучване на „Алфа Рисърч“. Доверието към двамата държавници е 40%. Това се случва за пръв път, откакто държавният глава встъпи в длъжност.
 

Те също така свидетелстват за спад на доверието към него от 48% през декември до 40% през май, цитира данните БГНЕС.

 

Повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след „златните“ първи години на първия му мандат – 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10 на сто спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8 на сто спрямо декември).

 

Макар и да е още много рано да се правят дългосрочни изводи, може да се каже, че три съществени обществени нагласи обуславят това „насрещно движение“ в рейтингите на двамата генерали.

 

Първо, необичайната за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се справим не по-зле от много други страни. 40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19.

 

Второ, за общественото мнение, изходът от директните сблъсъци между премиер и президент, е в полза на премиера.

 

Трето, независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи показва сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки, чувствайки се по-сигурни с тях. 60% – мерките в образованието и най-вече своевременното въвеждане на дистанционно обучение за децата им. 52% е подкрепата за лансираните социални мерки, насочени към най-уязвимите и рискови групи. Преобладаващо критични настроения са налице единствено към все още неясните икономически мерки, които могат да се окажат факторът, който да наклони везните в следващите месеци.

 

Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът й спада до ниво от 15%. Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%).

 

В края на извънредното положение, ГЕРБ прекрачва прага на очакваната „нормализация“ със сериозно преимущество на полето на електоралните нагласи. Запазвайки позициите си от преди кризата почти без промяна (20.8%), само поради ерозията на БСП (до 12.2%), той получава почти двойна електорална преднина пред нея.

 

Националното представително проучване на “Алфа Рисърч” е проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю в периода 28 април – 5-ти май 2020 г. /БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4782 |11.05.2020 Борисов обсъди мерки за спасение с хотелиери и ресторантьори . 18| 6421 |08.05.2020 Васил Божков: Борисов отново излъга, че ГЕРБ не е приело поправките в Закона за хазарта . 13| 5843 |08.05.2020 Борисов гневен на Божков: Какво сме му взели? На никого не се меся! . 23| 4999 |07.05.2020 Борисов към медиците от ВМА: Как сте лъвове и лъвици? /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads