Реклама / Ads
0| 3169 |18.04.2022 НОВИНИ

Алфа Рисърч: ГЕРБ и “Продължаваме промяната” отпред, “Възраждане” гони 3-то място

.
Политическата турбулентност през последните два месеца предизвиква и ускорена динамика в електоралните нагласи на българите. Налице е обща тенденция към различно по интензивност разколебаване в подкрепата за управляващите партии, консолидация сред симпатизантите на ГЕРБ и мобилизация на радикален вот.
 

Регистрираните предпочитания, които не са в реална електорална ситуация, изглеждат за момента по следния начин:

 

С 21.7% от решилите да гласуват ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП, а основен фактор за това разместване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро критикуваните партийни лидери, Б. Борисов запазва доверието на 19.1% от пълнолетните българи. Това показва проучването на социологическата агенция “Алфа Рисърч”.

 

Втора позиция за ПП с 18.4%, но с отлив от 6.0 пункта за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на К. Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази негативна тенденция той остава най-одобряван сред партийните лидери.

 

10.2% подкрепа и трета позиция за БСП. На фона на негативния тренд към управляващата коалиция, социалистите запазват симпатизантите си от последните парламентарни избори, а лидерът К. Нинова – одобрението на 18.3% от българите.

 

Мобилизацията на радикален вот дава тласък на националистите от „Възраждане“, които бележат най-силен ръст през периода, достигайки 9.4%. Положителна е динамиката и в персоналния рейтинг на лидера им К. Костадинов (17.3%).

 

ДПС получава обичайните си за неелекторален период 7.6% подкрепа, а лидерът М. Карадайъ одобрението на 9.4% от избирателите в страната.


По-слабо засегнати от негативните тенденции към управляващите са ДБ. Те стабилизират подкрепата си на равнище от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в сравнително широки граници: Хр. Иванов – 15.8%, Вл. Панев – 8.5%, А. Атанасов – 7.1%.

 

ИТН е другият коалиционен партньор, който търпи съществени електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта в сравнение с февруари и към момента е 4.5% от готовите да участват в избори. Лидерът на формацията Сл. Трифонов се ползва с одобрението на 13.5% от българите.

 

Продължаващата вече втори месец война на Русия срещу Украйна остава основен фокус на внимание за българските граждани. Проучването на Алфа Рисърч показва, че 46% от сънародниците ни не престават да следят ежедневно и с подробности новините за военните действия, реакциите на света и съдбата на украинските бежанци. Други 38% заявяват, че се интересуват от темата като цяло и по-общо, а едва 16% не проявяват интерес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4717 |18.04.2022 Първан Симеонов: ГЕРБ се надяваше ”Възраждане” да му върши черната опозиционна работа, но те вървят нагоре . 0| 3954 |16.04.2022 ”Галъп”: ГЕРБ води пред ПП с 2%, ако изборите бяха днес . 0| 14804 |15.04.2022 Не избраха Каримански за шеф на БНБ. ГЕРБ „тества“ коалицията . 0| 3244 |15.04.2022 Първан Симеонов: ГЕРБ и „Възраждане“ не искат правителството да пада сега, чакат тестото да втаса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads