Реклама / Ads
0| 2838 |30.04.2023 НОВИНИ

Анализ на отпадъчни води по света откри наличие на 18 нови психоактивни вещества

.
Анализ на отпадъчни води по света откри наличие на 18 нови психоактивни вещества Източник: БГНЕС
Резултатите от тригодишна програма за изследване на международни отпадъчни води сочат за съществуването на десетки нови психоактивни вещества, предаде ДПА.
 

Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които са Испания, САЩ и Австралия, показват наличието на 18 нови психоактивни вещества, според проучване, публикувано от изданието "Уотър рисърч Екс" (Water Research X).

 

Новите психоактивни вещества са наркотици, чийто ефект наподобява този на познатите незаконни наркотици, каза ръководителят на проучването Ричард Бейд от Куинсландския университет.

 

"Тези вещества се синтезират, за да заместят забранените субстанции. Това означава, че те имат малко по-различна молекулярна структура, която не се споменава от закона", каза д-р Бейд.

 

"Обикновено се произвеждат в малки количества в сравнение с традиционните забранени наркотици, което затруднява контрола им от правоохранителните органи", добави той.

 

Д-р Бейд каза, че само в Австралия изследователският екип е открил седем нови вещества, "като всички от тях имат подобен ефект като този на Ем Ди Ем Ей или кокаина".

 

"Освен това открихме увеличаване на употребата на подобни наркотици в Европа, където има високи нива наф", допълни той.

 

Пробите са взимани по време на новогодишните празници в три поредни години от 2019 г. до 2022 г., като резултатите показват спад в употребата на психоактивни вещества по време на новогодишните празненства през 2020 г. заради ковид пандемията, посочва д-р Бейд.

 

Той призова за световна кампания срещу употребата на психоактивни вещества.

 

"От изключителна важност е да се наблюдава употребата на тези наркотици, тъй като знаем много малко за това какво всъщност е тяхното специфично влияние, за това как си взаимодействат с други наркотици и за това какви вреди причинява тяхната консумация", добави д-р Бейд.

 

"Въвеждането на практика за годишен анализ на отпадъчните води за наличие на тези вещества е рентабилен и етичен начин за организациите да видят какви са тенденциите и къде образователни кампании биха оказали влияние", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2625 |24.04.2023 България ще обучава арменските ръководители на полети . 20| 3793 |24.04.2023 Производителите на олио негодуват: Забраната за внос на зърно ще ни съсипе! . 0| 2846 |19.04.2023 Ръководителят на службата на ЕК за хуманитарна помощ в Судан е бил прострелян в Хартум . 6| 3345 |18.04.2023 Анализатор: Посещението на Путин в “анексираните” украински територии е знак за хода на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads