Реклама / Ads
11| 7115 |10.02.2022 НОВИНИ

Ананиев и Йордан Цонев размахаха пръст на Асен Василев, той им благодари

.
Асен Василев и Кирил Ананиев
Бившият здравен и финансов министър от правителството на Бойко Борисов Кирил Ананиев буквално размаха пръст и се скара на Асен Василев заради новия бюджет. Той заяви, че бюджетната комисия е била манипулирана, а също че новото управление няма право да прави по-големи разходи от предишното. Досега всички правителства са спазвали строга финансова дисциплина, подчерта Ананиев.
 

„Вие сте ползвате с подкрепата на 10% от българското население”, подчерта депутатът от ГЕРБ и заяви, че при това положение новото управление трябва да разчита само на средствата, които са постигнати в техния мандат. „Целта наистина оправдава средствата, ама ако ги имаш”, каза още Ананиев. Той заяви, че бюджетът трябва да е с нулев дефицит, като се прибавят само пари за справяне с ковид кризата.


„Ако беше тук уважаваната Мика Зайкова, щеше да направи този бюджет, както самата тя се изразява, „на кайма”, коментира бившият финансов министър. „Вие правите социален експеримент”, обвини той своя наследник на поста.


В отговор Асен Василев благодари на Кирил Ананиев за изказването, защото то най-добре илюстрирало разликите между новото управление и това на ГЕРБ. Вицепремиерът обясни, че мисленето на предшественика му е като от 1996-97 година, когато България е била наистина във финанскова криза. Резултатът от нея е бил валутният борд. Василев обясни също, че в резултат на последвалата консервативна финансова политика много българи са напуснали страната, за да търсят по-добър живот в чужбина. „Ще останем бедни и ще разчитаме на пари дадени от ЕС, които ако не откраднем, ще ги инвестираме”, така обясни Василев финансовата политика на предишното управление.


В крайна сметка, след разменени реплики, предишният и сегашният и финансов министър се озоваха заедно на трибуната. Асен Василев каза, че очаква от Ананиев да каже между първо и второ четене на бюджета кое да ореже – пенсиите или детските добавки, да се получи желания от него дефицит. Ананиев пък отговори, че няма как за 20 минути да научи Василев на това как се прави бюджет.


Като проинфлационен и популистки определи проекта за нов държавен бюджет депутатът от ДПС Йордан Цонев. При обсъждането на първо четене, той предупреди, че държавата влиза в дългова спирала и обяви, че държавният дълг ще стане 47 милиарда през 2024 година. „Това ръст на дълга с 600% за 15 години”, заяви Цонев.


Повишената събираемост на средствата е цел пропаганда, заяви депутатът. Според него по-добър подход е част от средствата да останат несъбрани и свободни, вместо да влизат в бюджета и да се преразпределят от държавата. „Всички сега ще ви залеят с искания за намаляване на ДДС”, заяви Цонев, като се обърна към финансовия министър Асен Василев.

 

На реплика от залата, че самите ДПС предлагат това, той отговори: „Ние сме опозиция, можем да предлагаме всичко”. Цонев изтъкна също, че бюджетът не е толкова социален, колкото обясняват управляващите, защото остновните социални разходи са за пенсии.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3346 |10.02.2022 Демерджиев: Горещо се надявам още другата седмица Йорданова да внесе искане за отстраняване на Гешев . 20| 4302 |09.02.2022 Сагата със “златните паспорти”: ДПС иска Гешев да разпита Йорданова . 17| 3343 |08.02.2022 КПКОНПИ с втора покана за разпит на министър Йорданова . 32| 5617 |07.02.2022 Надежда Йорданова отказа на Цацаров. Няма да се яви на изслушване в КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads