Реклама / Ads
11| 13527 |18.10.2017 ПОЛИТИКА

М. Андреев пред Фрог: Усещането е, че сме тайно окупирани от Русия

.
Методи Андреев
Има една известна турска поговорка: „Интересът клати феса”. Турция може да търси двойнствен военен съюз. От една страна да е в добри отношения с руския император Владимир Путин. От друга страна да е в добри отношения със САЩ. Това каза Методи Андреев пред Фрог нюз по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че Турция може да влезе във военен съюз с Русия, Индия, Китай и Иран.
 

Наблюдаваме много интересна позиция на Турция по отношение на Крим. Въпреки, че страната реши да закупи ракетни комплекси от Русия, тя не признава анексията на Крим. Излиза, че Турция се държи като държава, която преди всичко защитава интереса си. Ако претендиращият за султанат Реджеп Ердоган сметне, че интересът му е свързан с политиката на Москва, то би могло да се стигне до военен съюз с Индия, Китай, Иран и Русия.

 

Намекът на премиера Бойко Борисов, че Турция може да влезе в подобен военен съюз, е много скандален. На практика намеква за разпад на НАТО. Реално Турция  е един от най-сериозните съюзници в Северноатлантическия пакт и с втората по големина армия, след тази на САЩ. Преди месец Борисов направи и други изказване, а именно, че България ще предложи да паднат санкциите срещу Русия. Всичко това започва да ми прилича на една хибридна руска атака, която се провежда чрез българския премиер. Той се държи като държава, обявена за троянски кон на Русия в ЕС и в НАТО. Премиерът явно разполага с много сериозна информация, за да подскаже, че има вариант Турция да напусне НАТО. Това, обаче не е дипломатично. Ако тезата му не е подплатена с конкретни факти, изказването му може да предизвика остра реакция от страна на южната ни съседка.

 

В този ред на мисли, думите на Борисов очертават евентуална дестабилизация на Балканите. Веднага се появяват страхове, че ако Турция напусне НАТО, то Алиансът няма да е фактор, която да възпира амбициите на Ердоган към части от България или Гърция. Стига се и до извода, че Турция изцяло ще преориентира своята външна политика не към САЩ, а към Русия. При това положение едва ли не ние трябва да водим много балансирана политика. С репликата си Борисов постави под съмнение нашите добросъседски отношения. Той разпространява недоказан слух. Кой има полза от това?! Само Русия. Излизането на Турция от НАТО ще бъде геополотически успех на руската политика. Турция не само военно, но и икономически е обвързана с НАТО. Усещането ни е, че живеем в тайно окупирана от Русия държава. Ние сме окупирани както в икономическо, така и във военно отношение. Това не ни позволява да сме пълноценен съюзник на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10793 |18.10.2017 Само във Фрог: След 7 години зад решетките „Килърите” зажаднели за секс, близките им обиждат прокурор . 0| 4374 |18.10.2017 Все по-малко българи имат усещането, че гласът им се чува в ЕС . 18| 18243 |18.10.2017 Експертът Г. Котев за Фрог: Пробутват ни реактори от Гoрбачово време за АЕЦ ”Белене”, губим още милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads