Реклама / Ads

0| 2545 |22.03.2022 НОВИНИ

Андрей Янкулов: Порочно е схващането, че ако няма арест, все едно няма разследване

.
Андрей Янкулов
Публичното усещане у нас за нещата, които се развиват в наказателното правосъдие е, че ако няма арест, все едно няма разследване. Арестът под някаква форма верифицира разследването. Това е много порочно схващане на нещата и не би трябвало държавните органи да се водят по такова обществено мнение – че арест на всяка цена трябва да се извърши. Това смята Андрей Янкулов, бивш прокурор, адвокат и старши експерт в Антикорупционния фонд.

„Да има акция, лампите да мигат, да излезе по медиите. Цялото това шоу, което се създава от едни такива действия, може да цели някакъв друг ефект, публичен - да се покаже колко се работи, но това вече сме го виждали. Виждали сме и години по-късно как приключва това – с осъждане на държавата в Страсбург“, обясни той пред Българското национално радио.

 

Според него по тази линия има манталитетен проблем в нашето общество, който минава и на ниво власт.

 

„От материалите, които се оповестяват публично във връзка с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, е много спорно дали има хипотеза на неотложност. Доказателства, които са събрани във връзка с това разследване, вследствие на въпросните претърсвания няма“, поясни Янкулов.

 

„Когато имаме заобикаляне на закона с извършване на неотложно действие, което знаем, че не е неотложно, само и само да не се получи предварителното решение от съд, а после нещата да се представят за одобрение, това е процесуално нарушение, което впоследствие ще води до невалидност на въпросните доказателства, събрани със съответното действие“, добави той.

 

„Прекалено прибързано се подходи към тези принудителни процесуални действия. Когато навлизаме в сферата на принудата, нещата не могат да стават по този начин“, е оценката на Янкулов.

 

„Такова разследване, за тези обстоятелства трябваше да се проведе още преди 2 години“, смята Андрей Янкулов. Според него непровеждането на такова разследване по адекватен начин е достатъчно показателно за нежеланието „тези факти да бъдат разследвани“.

 

Андрей Янкулов изтъкна, че с изявленията си по такива казуси главният прокурор е демонстрирал предубеденост или насоченост на институцията, която управлява, в една или друга посока. Юристът даде примери с протестите през 2020 г. и казуса „Осемте джуджета“.

 

„Когато имаме такова поведение на ръководителя на една строго йерархична институция, единствено публичните сигнали, които той излъчва, са напълно достатъчни хората, на които ще дойде съответният казус на бюрото, да имат едно наум как трябва да се произнесат“, обясни той.

 

„Очевидно сме в ситуация, в която правила и принципи не важат. Ако МВР иска да „разбута“ казуси, по които има пълно нежелание от страна на ръководещия разследването да се занимава с тях, това е под някаква форма начинът. Съществен момент е как се прави“, коментира Андрей Янкулов относно противопоставянето и борбата между МВР и прокуратурата, както и във връзка с използвани от МВР похвати за притискане на прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2831 |19.03.2022 Андрей Гюров от ПП: Прокуратурата доказа, че ще саботира всякакви действия срещу корупцията . 0| 5332 |12.03.2022 Андрей Райчев: Партиите в коалицията са обединени от едно - всички са против ГЕРБ . 0| 2496 |06.03.2022 Андрей Гюров: Управляващата коалиция е стабилна . 0| 2561 |01.03.2022 Андрей Гюров: Министърът на отбраната има друга позиция за Украйна, най-добре е да се смени
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ