Реклама / Ads
2| 5090 |28.04.2020 НОВИНИ

Ангелкова: Планираме летния сезон да започне от 1 юли

.
Николина Ангелкова
Планира се от 15 юни да започне подготовката за летния сезон и той да започне от 1 юли. 20% от възстановителните планове на ЕС за излизане от кризата ще бъдат насочени към сектор ”Туризъм”.
 

Това са решили министрите на туризма на страните членки на свое заседание, съобщи на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя представи информация във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема „Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма“. По думит е й туризмът формулира 12% от БВП на страната ни.

 

"На първо място, предложихме да се създаде т.нар. Компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне осигуряването на ликвидност на туроператорите, от една страна, и от друга страна, да гарантира защитата напотребителите. Изключително важно е създаването на един такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и към потребителите.", обясни Ангелкова.

 

Ангелкова подчерта, че в момента е важно местните власти и бизнесът да обединят усилията си с оглед максимално бързо възстановяване след кризата.

 

"Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити.", допълни тя.


На видеоконференцията е огласено и създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. Всеки един от нас – министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата – 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма, каза Ангелкова.

 

Предложили са да се създадат единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС, - между държавите-членки, и свързани с пътуването вътре в ЕС. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват.

 

"Много е важно с ясни и позитивни послания и правила да се възвърне доверието на хората към пътуванията, допълни министърът. Всеки, който иска да пътува, ще гледа първо безопасните и здравословни условия, която предлага дестинацията.

Предложих и да има обща Европейска туристическа стратегия за възстановяване на позициите на Европа като туристическа дестинация.", каза още Ангелкова.

 

Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна, призова Ангелкова.

 

Разработена е кризисна програма за реклама. Там е вътрешният пазар и отново прозовавам да се избере България и българското Черноморие, посочи министърът.

На второ място са нашите съседни страни. Едва ли толкова бързо ще се възстанови авиацията и редовните полети, за да може да разчитаме на други дестинации, посочи Ангелкова, отбелязвайки достъпността на съседките ни.

 

По думите й на трето място тя отбеляза е европейският пазар. В непрекъснат диалог сме с големите туроператори, с които до момента сме работили, добави Ангелкова.

Друга основна мярка е насърчаването на организирания туризъм и стимулиране на чартърите. Но това ще зависи от поетапното отваряне на границите и от възможностите на бюджета. Ангелкова съобщи, че вече има отправено предложение до МВнР за облекчаване на туристическите визи за гражданите на Русия и Турция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4101 |09.04.2020 Ангелкова: Юли и август месец можем да имаме късен летен сезон . 13| 5021 |29.03.2020 Ангелкова: Туризмът е спрял, не функционира . 5| 4087 |19.03.2020 Ангелкова: Всеки сам е поел риска да замине по това време . 5| 3872 |17.03.2020 Ангелкова: До 13 април се спират всички организирани екскурзии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads