Реклама / Ads
20| 5428 |23.03.2012 НОВИНИ

Анкетна комисия подхваща злоупотребите с лекарства

.
Парламентът създаде временна анкетна комисия, която да проучи причините, довели до повишаване на цените на някои лекарства. Предложението на БСП и ДПС, направено още миналата седмица, бе прието с 94 гласа "за", 5 "против" и 41 “въздържал се“.


В мотивите не опозицията се посочва, че през последните месеци обществото е скандализирано от данните за сериозно разминаване на цените на лекарствата у нас и в съседните страни. Създава се впечатление за целенасочено обслужване и облагодетелстване на корпоративни интереси за сметка на обществените, посочват още от опозицията.

 

Двете опозиционни партии настояваха комисията да е за "проверка на всички данни за действията, както и за бездействието на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти“.

По искане на новия председател на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) обаче комисията в крайна сметка беше гласувана като “Комисия за проучване на причините, довели до повишаване цените на определени лекарствени продукти заплащани от НЗОК или бюджета на държавата и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи“.

“За да не се превърне тази комисия в лов на вещици, от ГЕРБ предложиха и се прие комисията да е на квотен принцип от 13 депутати. Опозицията настояваше да е на паритетен принцип. При сегашния състав на комисията ГЕРБ заедно с независимия депутат в нея имат мнозинство. Според Мая Манолова от левицата с тази комисия мнозинството “ще замете следите“. От БСП и ДПС коментираха, че по този начин се подменя идеята и затова по-голямата част от техните депутати се въздържаха при гласуването

От ГЕРБ предложиха председателското място на социалистите, които обаче отказаха в знак на протест.

В комисията ще участват 13 депутати – шестима от ГЕРБ, по двама от ДПС и Коалиция за България и по един от “Атака”, Синята коалиция и независимите.

Председател ще е Галина Милева от ГЕРБ, а останалите представители на управляващата партия са Геновева Алексиева, Даниела Дариткова, Анатолий Йорданов, Диана Йорданова и Даниела Миткова. Независимият народен представител, който влиза в състава на комисията, е Цвета Георгиева, която напусна “Атака“. От “Атака” в комисията влиза Станислав Станилов. Представителите на БСП са Мая Манолова и Евгений Желев, на ДПС - Хасан Адемов и Нигяр Джафер, а на Синята коалиция Ваньо Шарков.

По време на обсъждането съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че целта на комисията трябва да е определяне пакет от мерки в лекарствената политика. Сините вече имат такива, които представиха в Народното събрание.

Сините предлагат с публични средства да се плащат повече генерици

Сред предложенията са 20% от бюджета на НЗОК да е за лекарства. Сега от 2.6 млрд. лева бюджет 500 млн. лева са за лекарства. Според сините трябва да се регламентира съотношението между генерични и оригинални лекарства в пропорция 3:1 в полза на генеричните за лекарствата, плащани с обществени средства. Друга мярка е въвеждане на забрана свързани лица да са собственици на фирми по вертикалата производител – дистрибутор – аптека, както и да има драстични финансови санкции върху вертикално интегрирани структури в производството и търговията с лекарства. Предлага се издаването на разрешителни да става само след представени доказателства за липса на собственост върху аптеките на свързаните лица

Друго предложение е НЗОК да разшири списъка с държави, с които реферираме цените, включително и със съседни страни, които не са членки на ЕС. Тази идея фигурираше и в предложенията на вече бившия здравен министър Стефан Константинов, но не е ясно дали няма законови пречки за това. Според Костов здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да поемат обратно всички функции по лекарствената регулация. Сините настояват да има прозрачност и контрол върху ценообразуването на всички лекарства, включително и на тези от български производители.

От Синята коалиция настояват парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит на централните доставки на лекарства, извършени от Министерството на здравеопазването от 2005 до 2011 г., както и на прехвърлените върху 83 болници задължения за доставка на лекарства за социално значими заболявания.

Костов: Лекарственият пазар е нанесъл поразии на цялата икономика

“Крайно време е срещу някои лица да бъдат повдигнати обвинения в прокуратурата“, заяви Костов.

“Възможно ли е хората, които приемат лекарства да са с 600 000 души по-малко, а разходите за лекарства да са в пъти повече. Раздуването на този пазар е нещо абсурдно- от 380 млн. лева на 2.3 млрд. лева“, посочи Костов.

“Разходите са с четири пъти повече, което означава, че пазарът е елиминирал потребителското търсене, работни места в други сектори, нанесъл е огромни поразии на цялата българска икономика, не само върху здравето на българските граждани“, посочи той.

Костов коментира като възмутителен начина, по който по различни телевизионни канали рекламират лекарства с листовки, все едно "целият български народ е тръгнал да се лекува с листовки, да се самолекува с шарлатании пред бездейния и безжизнен поглед на управляващите", каза той.

“Има голям проблем на пазара за лекарствените средства, има и обезкървяване на възможностите на здравната каса да посреща разходите поради недостиг на средства за купуване на лекарства“, каза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5868 |22.03.2012 13 депутати подхващат скандала “Хохегер” . 6| 6891 |21.03.2012 Комисията по хазарта захапа "Големия кеш" . 14| 5630 |14.03.2012 Опозицията подхваща ГЕРБ за цените на лекарствата . 26| 10638 |08.03.2012 Ива Пушкарова оглавява Комисията по помилване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads