Реклама / Ads

5| 4376 |27.07.2020 НОВИНИ

Анна Славова: Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини

.
Анна Славова
Държавата трябва да обезщети родителите на децата, за които няма места в детските градини, а същевременно, с промените в закона, предучилищното образование става задължително, включително и за 4-годишните.

Това каза народният представител Анна Славова. Тя заедно с колегите си от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова, Евдокия Асенова, Виолета Желева, Надя Клисурска, Кристина Сидорова и Теодора Халачева внесоха предложение за промяна на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование.

 

„Така, както държавата и общините плащат издръжка за децата в ясли и градини, трябва да заплатят компенсация на родителите на неприетите деца в задължително предучилищно образование“, обясни Славова.

 

В предложението на социалистките е записано, че средствата за подпомагане на равния достъп и за подкрепа на личностното развитие включват и заплащане на дължимите от родителите или настойниците такси за ползване на детски градини при задължително предучилищно образование, а ако детето е кандидатствало, но не е прието в държавна или общинска детска градина – месечни компенсации на родителите или настойниците в размер на средномесечната издръжка на дете в детска градина.

 

„Средствата от държавния бюджет се предоставят на съответната община – за таксите за общински детски градини и за месечните компенсации или по бюджета на съответния първостепенен разпоредител – за таксите за държавни детски градини“, пише в предложената от представителките на левицата промяна в законопроекта.

 

Измененията се отнасят до чл. 283, ал. 1 на Закона за предучилищното и училищното образование, в който се правят допълнения, чрез § 6, ал. 1, т. 10 от Законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО.

 

Според Славова това е, макар и малка, крачка към изпълнение на исканията на хиляди родители, които желаят „ваучерна“ система за неприетите в градините деца, поради липса на места.

 

„Особено наболял е този въпрос в столицата, където има близо 10 000 деца без места в детските заведения и се проведоха редица протести с искания за решаване на проблема“, посочи Анна Славова, която е депутат от София и бивш общински съветник в СОС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 15| 6445 |24.07.2020 Васил Гюров: Хората са на улицата, защото липсва справедливост на всички нива в държавата от много време . 10| 9456 |24.07.2020 Анна Заркова: Благодарим на БиТиВи, че пак ни пусна прочутата професорка със собствения институт . 3| 4284 |22.07.2020 Политологът Деян Кюранов: Държавата се руши от самите управляващи . 11| 4417 |20.07.2020 Крум Зарков към управляващите: Превърнахте държавата в царство на несправедливостта със знаме 500-еврова банкнота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ