Реклама / Ads
3| 4568 |31.05.2024 НОВИНИ

Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана

.
Лиляна Деянова - ЛиЛана
Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби делото, което водеше срещу певицата Лиляна Деянова - ЛиЛана, за конфискация на поршето ѝ. КОНПИ наследи делата на антикорупционната комисия КПКОНПИ, когато тя беше разделена с новия Закон за противодействие на корупцията, пише "Сега".
 

През октомври м.г. беше прекратена част от делото срещу ЛиЛана и остана само иска за колата, модел "Панамера турбо", оценена на 180 000 лв. Поршето е запорирано от 2020 г., се вижда от решението на Софийския градски съд по делото за конфискацията му.

ЛиЛана бе арестувана шумно в края на април 2020 г. Прокуратурата я обвини за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. Към наказателна отговорност заедно с нея бяха привлечени и нейният брат - известният бийтбоксър Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров. Заради това обвинение започна и проверка на имуществото ѝ, след която антикорупционната комисия внесе иск за конфискация на обща стойност над 300 000 лв.

 

След като престоя повече от месец в ареста, Деянова бе пусната срещу 40 000 лв. гаранция. Още при арестуването ѝ се появи хипотезата, че това е свързано с преследването на Васил Божков от прокуратурата. В един момент и самата тя го обвърза. "На третото изречение от всичките свидетели и служители на нашата фирма говорят за Васил Божков. Предвид, че ни обвиняват за евроизмами и заплахи, да се говори за Васил Божков и да се разпитват свидетели за него. За мен това оставя усещане, че аз не съм тук, никой от нас не е тук, заради тези проекти, предвид че те преди три, четири години вече са изпълнени. А сме тук защото познаваме един човек, който е невинен все още", заяви в едно от съдебните заседания по мярката си за неотклонение ЛиЛана.

 

Това отбелязва и гражданският съдия Кирил Петров, който се занимава с делото за конфискация. Той подчертава, че комисията изобщо не навежда твърдения, че ЛиЛана е направила нещо незаконно, което да генерира имуществото, за което се иска отнемане. Няма и доказателства за това. Законът за конфискация не може да се ползва безконтролно. Всеки, обвинен в криминално престъпление, се смята за невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда, припомня съдът. А възможностите, които дава законът за конфискация, биха могли да доведат до значителен произвол - отнемане на имущество, без да се търси връзка между престъплението и имуществото.

 

За конфискацията е достатъчно формалното повдигане на обвинение - без значение дали делото после е прекратено, или подсъдимият е оправдан. Това пряко противоречи с Европейската конвенция за защита правата на човека, отбелязва съдията. Това е и мотивът му да не се съобрази със закона, а са приложи конвенцията, която се ползва с преимущество над националното право.

 

Освен това при ЛиЛана не са констатирани разминавания между приходи и разходи.

 

При този изход на делото КОНПИ дължи 9197 лв. разноски по делото, както и 12 268 лв. за държавна такса.

 

Решението на градския съд не е окончателно и може да се атакува от комисията пред Софийския апелативен съд. Ако комисията загуби и нагоре по инстанциите Деянова ще може да заведе дело за обезщетение срещу държавата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2664 |31.05.2024 Припомниха противоречията около цар Фердинанд. Само негова отговорност обаче ли са мечтите, довели до двете национални катастрофи? . 4| 2707 |31.05.2024 Гвоздейков: От МЗ зависи откога с медицинския хеликопер ще започнат да се превозват спешните случаи . 0| 2552 |31.05.2024 След нападение с нож в германския град Манхайм: Няколко души са пострадали . 3| 2545 |31.05.2024 Искат ново извънредно заседание на Народното събрание за Сребреница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads