Реклама / Ads

5| 3040 |17.07.2021 НОВИНИ

Антон Станков: Искането срещу Гешев няма да се увенчае с успех заради стабилните мнозинства във ВВС

.
Антон Станков
”Не мисля, че искането, което е внесъл правосъдният министър Янаки Стоилов, ще се увенчае с успех и то не поради никакви юридически успех, а по-скоро поради стабилните мнозинства във ВВС, които са видимо на страната на главния прокурор Иван Гешев.” Това каза Антон Станков, бившият министър правосъден министър пред БТВ.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска в петък главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде отстранен от поста си, защото е допуснал да се изнася информация, събрана със специални разузнавателни средства (СРС). Освен това системно нарушава презумпцията за невиновност с изказванията си и не признава принципа за разделението на властите. 

 

Антон Станков обясни, че предсрочното прекратяване на мандат е единствено възможната дисциплинарна процедура по отношение на т. нар. “трима големи“ – главният прокурор и двамата председатели на върховни съдилища, а в случая това се иска поради уронване на престижа на съдебната власт.

 

“За разлика от другите дисциплинарни производства, които са много подробно записани в Закона за съдебната власт, правила тук няма. ВСС има няколко избора пред себе си – първият е в едно заседание да “отупа“ въпроса и да го приключи.

 

Вторият начин е да приеме временни правила за разглеждане на това предложение, защото такива липсват в закон. Те трябва да бъдат много аналогични с тези в дисциплинарното производство, а именно да се определят докладчици по темата, които да представят доклад пред пленума на ВСС за допустимостта на такова искане. Ако ВСС реши да приеме тази процедура и излезе с решение, че фактите от министъра на правосъдието се установяват, тогава той има право да предложи на президента да прекрати предсрочно мандата на действащия главен прокурор“, обясни Станков.

 

По думите му процедурата може да отнеме много време.

 

“Много се зарадвах на проектокабинета на “Има такъв народ“, защото видях млади хора, които безспорно не познавам, съжалявам, че Николай Василев го “отнесе“ по такъв начин, но това е политиката. Нека и младите хора, които искат да влязат в политиката, знаят, че ги очакват мръсни, кални номера. Системата не се променя само с дипломите, а с качества, упоритост и ясна визия какво иска да се постигне“, допълни бившият правосъден министър.

 

Пленумът на ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев. Пленумът на ВСС трябва да събере 17 гласа, за да предложи освобождаването на Иван Гешев, което не изглежда възможно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 3375 |16.07.2021 Сийка Милева за искането на Янаки Стоилов: Политически акт! . 5| 3872 |12.07.2021 Проф. Антоний Тодоров: Поредица от избори може да вкара в парламента чудовище . 3| 7233 |05.07.2021 Илиян Василев: Искането за уволнение шефа на Булгартрансгаз е добър ход . 2| 3185 |05.07.2021 Антон Зингаревич купи ”Ботев” (Пд), руски медии вещаят проблеми
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ