Реклама / Ads
6| 4140 |23.05.2024 ПОЛИТИКА

Арест за подкуп по високите етажи на руската отбрана: Задържан е зам.-началникът на генералния щаб Вадим Шамарин

.
Източник: личен архив
Заместник-началникът на генералния щаб на Русия Вадим Шамарин е бил задържан за подкуп в особено големи размери. Военен съд го остави в ареста за два месеца, предават руските медии. Според информацията става дума за сумата от 36 млн. рубли, или близо 800 хил. лева. 
 

Според следователите между април 2016 г. и октомври 2023 г. Шамарин е получил подкуп в размер на 36 млн. рубли от Алексей Високов, генерален директор на ОАО „Пермски телефонен завод Телта“, и Елена Гришина, главен счетоводител на същото дружество, за увеличаване на обема на продуктите, доставяни по държавни поръчки за нуждите на руското Министерство на отбраната и за общо покровителство.

 

Вадим Шамарин е четвъртият руски генерал, който влиза в ареста в рамките на един месец. На 24 април и на 14 май по обвинения в корупция бяха задържани съответно заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов и главният кадровик на министерството Юрий Кузнецов. На 17 май известният с критиките си към висшето командване бивш командир на 58-ма армия на Южния военен окръг ген. Иван Попов беше обвинен в мошеничество и също задържан. 







Припомняме, че преди седмица президентът Владимир Путин смени министъра на отбраната, като на мястото на Сергей Шойгу беше назначен цивилният икономист и бивш вицепремиер Андрей Белоусов.

 

Междувременно от Кремъл съобщиха, че днес Владимир Путин отива на двудневно официално посещение в Беларус, съобщава още ТАСС. Малко преди това стана ясно, че руските съдилища са оправомощени да използват имущество на САЩ в Русия за компенсиране на щети, причинени от конфискация на руски активи в САЩ. Съответните разпоредби се съдържат в указ на руския президент Путин относно процедурата за компенсиране на щетите, причинени на Русия от неприятелски действия на САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10786 |22.05.2024 Мартин Табаков за ФрогНюз: Новите президентски избори в Иран подновяват конкуренцията между лобита . 28| 10538 |20.05.2024 Александър Невзоров: Добрата новина е, че един палач загина. А Путин кога? . 31| 11468 |18.05.2024 Радев пак показа чий според него е Крим. Зове срещу помощта за Украйна . 6| 4377 |17.05.2024 Мицкоски призова Гърция да спре демонстрацията на мускули

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads