Реклама / Ads
0| 3159 |18.04.2019 НОВИНИ

Арнаудова: ”Трейс” се позовали за пътя край Своге на документи с невярно съдържание

.
В понеделник ще бъде предявено постановление за привличане като обвиняем на още едно длъжностно лице. Става въпрос за директор на дирекция в Агенция ”Пътна инфраструктура”. Той е имал пряко задължение да следи и контролира ремонта на този участък от пътя. Това каза говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова по повод разследването за трагедията край Своге, при която загинаха 20 човека.
 

Тя отбеляза, че още през 2017 година в района на тежката катастрофа са започнали да стават множество пътни инциденти, като за тях началникът на Районното управление на полицията в Своге е подавал сигнали в АПИ и в Областно пътно управление. По инициатива на полицията са съставяни и протоколи за състоянието на пътя, които също са изпратени в АПИ. Първият сигнал е постъпил на 23 юни 2017 година, но не е имало съответни адекватни действия на ръководните органи, по-конкретно на Дончо Атанасов и Светослав Глосов, каза Румяна Арнаудова.  

 

Тя обясни, че Глосов е трябвало да свика извънредно заседание на УС на АПИ, за да се разгледа тази информация и да предприеме действия по усвояване на предоставената банкова гаранция в полза на АПИ от страна на строителя "Трейс". По думите ѝ гаранцията е била валидна и е била около 2 млн. евро. Но вместо да се случи това Глосов е изпратил писмо до "Трейс" с молба да отстранят констатираните нередности. От страна на "Трейс" има реакция – те се позовават на изготвени документи с невярно съдържание. Те са твърдели през цялото време, че с оглед на извършеното от тях добросъвестно строителство не би могло да настъпи износване на най-горния слой на асфалта, коментира говорителят на главния прокурор.

 

Арнаудова обясни, че Дончо Атанасов е трябвало, след като АПИ е получавала продължаващи сигнали за лошото състояние на пътя, да предприеме действия за финансиране на такъв ремонт. Отново бездействия от страна на Дончо Атанасов. Тези действия от страна на двамата членове на УС на АПИ са престъпления по служба. Целта им е била да не се причинят неблагоприятни последствия за фирмата строител "Трейс" и тя да усвои банковата гаранция, заяви Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че на собственика на "Трейс" е наложена мярка за нетоклонение "парична гаранция" 15 000 лева. Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с по 10 000 лева гаранция, а всички останали с по 2000 лева гаранция. На шофьора, причинил пътния инцидент, гаранцията също е 2000 лева.

 

По думите ѝ мантинелата на местопроизшествието не отговаря на изискванията. За този път има специални изисквания, защото е установено, че е изключително натоварен. Траекторията е изисквала подсилване на мантинелата със стоманени елементи. Това не е направено и на практика тя е била една бутафорна преграда, подчерта Арнаудова.

Разследването продължава. Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан. Приодължават да се анализират доказателствата. Разпитали сме над 155 свидетели, направени са 10 огледа и 45 експертизи. По този начин прокуратурата налага нов стандарт за разследване на пътно-транспортни произшествия, каза още Румяна Арнаудова, цитирана от Новини. бг.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3675 |13.03.2019 Арнаудова: Арабаджиеви не са се предали сами . 2| 4360 |19.12.2018 Румяна Арнаудова: Демонстративно и нагло е поведението Ценко Чоков . 2| 4907 |15.06.2018 Румяна Арнаудова: В Медицински одит са установени множество корупционни престъпления . 1| 4454 |12.06.2018 Румяна Арнаудова: Техническа е причината за падането на хеликоптера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads