Реклама / Ads
0| 6355 |13.09.2023 НОВИНИ

Асен Василев: 146 млн. лева щета сме понесли заради ембаргото върху украинското зърно

.
Забраната на внос на украинско зърно, което служебният кабинет поиска от Европейската Комисия, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесен ДДС. 
 

Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

 

 

Очаква се до края на годината щетите да са в размер на 40 млн. лева за месец или 320 млн. лева до декември, считано от април, когато служебното правителство наложи забраната. 

 

Асен Василев определи решението на служебното правителство като “непремерено”. По думите му то е лишило хазната от приходи и е довело до по-високи цени на хляба, брашното, олиото, фуражите, а от там - по-високи цени за млечните и месните продукти.

 

 

“И всичко това, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал печалба от 2,5 млрд. лева. Разумната политика е, ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, да има целеви помощи за тези производители. Но да се освободи вноса, за да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни. Това е отговорното решение в полза на всички български граждани", допълни Асен Василев.

 

 

Редовния кабинет е на мнение, че вносът на украинско зърно трябва да бъде възобновен, след като през април служебното правителство последва примера на няколко държави и го забрани заради оплаквания на бранша, че украинското зърно подбива родния пазар. Министерският съвет счита, че подновяване на вноса реално ще понижи цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията и ще увеличи приходите в бюджета. Земеделските производители обаче са готови да протестират, ако вносът на зърно от Украйна бъде подновен.

 

 

“Приходите от производство на зърнени култури за миналата година, когато украинският внос беше разрешен са 9, 976 млрд. лв. Печалбата, на която са платени данъци, за сектор зърнопроизводство е 2,507 млрд. лв. За 2021 г. приходите са 7,965 млрд. лв., а печалбата 1,862 млрд. лева. Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лв. невнесен акциз в хазната от сектора. Субсидията към всички селскостопански ползватели е 1,6 млрд. лв. за 2021 г., за 1,96 млрд. лв. за 2022 г.", посочи Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4337 |13.09.2023 Петър Витанов: Управляващото мнозинство иска фасадна демокрация с предложението си за референдумите . 46| 14668 |13.09.2023 Проф. Веселин Янчев за ФрогНюз: Комунистическият интернационал поставя още през 1922 г. задача за държавен преврат . 1| 4983 |13.09.2023 Почина Ставри Калинов - един от най-известните ни художници . 0| 4179 |13.09.2023 Цветелина Пенкова: Очаквам ясна политика в енергетиката и ренесанс на дипломацията в ЕС през следващата една година
Реклама / Ads