Реклама / Ads
21| 4529 |15.02.2023 НОВИНИ

Асен Василев: Когато САЩ казват, че ГЕРБ са нанесли щета за 600 млн. лв., е ясно къде са отивали парите

.
Източник: стопкадър, bTV
Когато от министерството на финансите на САЩ казват, че финансовият ни министър и цялата група на ГЕРБ са нанесли щета на държавата за 600 млн. лева, е ясно къде са отивали парите. Българските граждани трябва ясно да заявят искат ли да продължа това както досега или искат да станем нормална европейска държава.
 

Това каза в ефира на bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

 

Видяхме, че само заедно – не само с "Демократична България", а и с други партии и неправителствени организации, можем да обединим усилия за това България да стане държавата, в която всички ние искаме да живеем. Трябва да се впрегне цялата енергия на всички хора, които искат нещата да се подобрят, за да може и страната да тръгне напред, обясни той.

 

Първият служебен кабинет на Гълъб Донев не само, не завари държавата "на пауза", както твърди президентът Румен Радев, а икономиката на България беше с почти 4% ръст, като това се случи въпреки кризата с инфлацията и войната на Русия в Украйна, подчерта Василев.

 

Това се случи, защото нямаше рекет над бизнеса, имаше безпрецедентна социална програма - увеличение на пенсиите, увеличение на заплатите на младите лекари, увеличение на заплатите на учителите, безплатни детски градини, безплатни учебници – всичко това се случи и останахме с бюджетен дефицит 2.9%.

 

При тежка криза успяхме да направим обширна социална програма, без да се вдигат данъците и програма за бизнеса. Това означава, че България е богата държава, заяви Василев.

 

Помним, че служебното правителство каза, че ще умираме от студ и глад през зимата, а се оказа, че не е така. Видя се, че не само няма пауза, а параметрите са заложени (в държавния бюджет от кабинета "Петков" – б.ред) така, че държавата да се придвижи напред. Ако бяха приели истински бюджет, както ние искахме, заплатите щяха да са изпреварващо нарастващи на инфлацията, добави съпредседателят на ПП.

 

Замразиха се всички доходи на хората, няма адекватна подкрепа за бизнеса, защото стойностите в бюджета са от средата на 2022 г.

 

Тези стойности трябваше да се осъвременят. Защо да не се внесе в парламента бюджет, който да е адекватен на новата реалност?

 

Най-големият удар, който трябва да очаква бизнесът, е повишението на лихвите в световен мащаб.

 

Това намалява инвестициите и оскъпява кредитите. Има пари в Плана за възстановяване и устойчивост, с който да се подпомогне бизнеса в тази насока и фирмите да ползват кредити на половин лихви и инвестициите да продължат. Това може да бъде направено от министър Пеканов, който отговаря за еврофондовете, отбеляза Асен Василев.

 

Той коментира и темата "Джемкорп":  Меморандумът е необвързващ и е прекратен, без да има каквато и да щети за държавата.

 

Ако си говорим за списъка "Магнитски", там се сложени хора, които нанесоха щети на държавата.  Текстът беше много тежък и срамен. Каза се, че вместо тези пари да отидат за болници и детски градини, е отишъл в джобовете на тези хора.

 

Това беше казано от американското министерство на финансите. Най-тежкото е, че тези случаи са в българската прокуратура, но там не правят нищо по въпроса.

 

Когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи и Владислав Горанов беше арестуван, МВР  предаде над 400 страници на прокуратура каза, но оттам казаха, че няма данни за започване на разследване. Проблемът е, че няма контрол над тази институция, за да си върши работата, а не да действа като чадър, подчерта Василев.

 

Няма как държавата да тръгне напред, докато е пробита лейка и всичко тече.

 

Видя се, че държавата не само не фалира, както се твърдеше, а имаше ръст на икономиката и под 3% бюджетен дефицит.

 

Това означава, че тези пари ги е имало във всяка една година преди това, но те не са стигали до хората. Когато оставиш лекарите на минимална заплата, нормално е да отидат в чужбина, когато оставиш и учителите с чорапи с дупки, нормално е да няма млади кадри за тази професия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3009 |14.02.2023 7-годишно дете падна в необезопасена шахта . 0| 2984 |14.02.2023 Двама братя бяха спасени в Турция след мощното земетресение . 0| 2938 |14.02.2023 Голям пожар в Монтана. Спасена е жена . 30| 14657 |12.02.2023 Илиян Василев: На Росен Христов трябва да му забранят да говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads