Реклама / Ads
4| 4323 |16.07.2021 НОВИНИ

Асен Василев: Отказах на ИТН заради принципни различия по политиките на един редовен кабинет

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
За мен постовете никога не са били важни и не са самоцел. Причината да откажа на „Има такъв народ“ е , че имам принципни различия по политиките, които според мен е добре да се провеждат от един редовен кабинет. От там нататък всичко е второстепенно и няма значение.
 

Това заяви служебният финансов министър пред „Дневник“ в отговор на въпрос защо е отказал предложение на ИТН да бъде вицепремиер в проектокабинета на партията, спечелила изборите.

 

„Аз мисля, че ясно изразих какви са правилните политики - балансиран подход към бюджета, широка дискусия за еврозоната, и също така са свързани с продължаващ акцент върху спирането на мръсните пари в икономиката и затягане на всички кранчета“, каза още Василев. И добави, че различията по повод мръсните пари в икономиката били по-скоро в това дали те трябва да са най-големия фокус на работата или да се случват рутинно.

 

По повод твърдения, изразени на пресконференцията на "Има такъв народ", че има различия по повод влизането ни в еврозоната, тъй като той имал известни задръжки за това, Василев обясни: „Мисля, че трябва да си продължим техническата подготовка, така че към определената дата 1 януари 2024 г. да бъдем готови". Той повтори, че като служебен министър не смята, че трябва да прави политика. И препоръча на редовния кабинет да проведе широк обществен дебат по темата, за да се препотвърди намерението и обществото да вземе информирано решение. Той подчерта, че няма опасения от факта на самото влизане, но трябва да се направи информиран дебат, за да могат хората да знаят в детайли какво предстои.

 

Василев отхвърли и обвиненията към него по повод становището на България за глобалния данък. Преди това той подчерта, че не трябва да се променят данъците. И повтори: „Това, което направихме, е за компании с обороти над 750 млн. евро да се облагат с минимална данъчна ставка 15%. Изразили сме предварителна позиция, че това би било приемливо. Имаше събиране, на което 139 държави трябваше да кажат дали е приемливо. Това не е обвързващо за страната по никакъв начин“.

 

По повод проверката на шефа на НАП Румен Спецов, Василев отново повтори, че е поискал прокуратурата да провери казуса, тъй като ако това стане от отдел "Инспекторат" към приходната агенция, ще бъде посрещнато с недоверие и като "опит за замитане на следи".

 

Служебното правителство подгогвя предложение за актуализация на пенсиите от 1 октомври.  Василев потвърди, че службният кабинет ще внесе в новия парламент и проект за актуализация на тазгодишния бюджет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 10871 |16.07.2021 Слави Василев: Слави Трифонов трябва да излезе на светло . 15| 5193 |15.07.2021 Слави Василев: По-вероятно е правителство с мандат на БСП . 13| 3247 |15.07.2021 Проф. Асен Балтов: Разбрах от медиите, че съм освободен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads