Реклама / Ads
9| 3910 |05.09.2021 НОВИНИ

Асен Василев не изключи възможността за политически проект: Ще видя дали има съмишленици

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Докато съм министър на финансите, няма да участвам в политически проекти, след това ще помисля какво точно искам да правя. Ще видя дали има хора и съмишленици, с които можем да направим нещо, което да помогне на България. Ще ви се обадим, ако решим да правим нещо, свързано с политика. Единственият ми фокус сега е да мине актуализацията на бюджета и да оставим държавата със стабилни финанси.
 

Това заяви лаконично пред Българското национално радио служебният министър на финансите Асен Василев. Така той съвсем не изключва възможността за участие в нов политически проект. За негов съмишленик се смята не кой да е, а именно колегата му от икономическото министерство Кирил Петков. Той обаче също отказва да коментира евентуален политически проект, докато е министър в служебното правителство.

 

В коментар за предстоящата актуализация на бюджета Василев уточни, че според актуализирана прогноза на приходите от юли и август се очакват с 200 млн. лева допълнително приходи над бюджетната рамка, която е представена на парламента:

 

„Би трябвало средствата да стигнат, за да се удовлетворят исканията на различните групи, но това е въпрос на преценка на парламентарната бюджетна комисия“.

 

Във връзка с увеличението на минималната пенсия на 370 лева финансовият министър заяви, че необходимите средства няма да затруднят изпълнението на бюджета:

 

„Би трябвало да може да се побере в параметрите на бюджета, без да се налага вземане на допълнителен дълг или увеличаване на дефицита“.

 

Министърът уточни, че социалната добавка „бедност“ остава. Той посочи, че когато догодина линията на бедност се вдигне на 413 лева, тази добавка ще разшири обхвата си и така всички пенсионери ще бъдат компенсирани до линията на бедност, за да няма пенсионери в бедност.

 

„Ако не мине актуализацията на бюджета, държавата ще бъде в една много тежка ситуация, но не защото няма средства, а защото няма да имаме право да ги похарчим, така че те да могат да стигнат до бизнеса, до системите на отбраната и на МВР, здравеопазването, а няма да има и това увеличение на пенсиите, както и допълнителните 50 лева няма да ги има“, каза още Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4057 |02.09.2021 Асен Василев лансира повишение на таксите от концесии . 1| 3428 |02.09.2021 Цветозар Томов прогнозира парламентарни избори на 7 ноември. Не изключи вероятността за „2 в 1“ . 24| 4558 |02.09.2021 Хамид Хамид: Някой си прави пиар на гърба на г-н Доган, „Росенец“ не е негов. Петков и Василев са аватари на олигархична група . 2| 3763 |01.09.2021 Министър Василев с решение как да се направят разплащанията към строителните компании

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads