Реклама / Ads
4| 2105 |28.10.2024 НОВИНИ

Асошиейтед Прес: Вотът в България - дезинформация и умора от изборната спирала

.
Избори
Може да отнеме дни преди окончателните официални резултати да бъдат обявени. Ако се потвърдят резултатите от екзитпола, ГЕРБ на Бойко Борисов ще получи мандат за съставяне на четвъртия си кабинет. Изглежда обаче, че за него ще бъде трудна задача да намери съюзници за формиране на управляваща коалиция в един фрагментиран парламент. Това се посочва в анализа на АП на проведените в неделя в България парламентарни избори
 

Умората на избирателите и разочарованието от политиците създадоха среда, в която радикални политически гласове, подпомогнати от дезинформация, намаляват обществената подкрепа за демократичния процес и повишават популярността на проруските и крайнодесните групи.

 

Нямаше ясен победител в последното гласуване, проведено през юни, и седемте групи не успяха да съставят жизнеспособна коалиция.

 

Наблюдатели предполагат, че гласуването в неделя ще доведе до по-трудни преговори между групите в парламента, особено след като се предвижда броят им да достигне девет партии.

 

Безкрайната изборна спирала оказа сериозно влияние върху икономиката и външната политика на България. Страната рискува да загуби милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване поради липса на реформи. Пълната интеграция в отворената шенгенска зона и присъединяването към еврозоната вероятно ще бъдат отложени.

 

Подобни тревожни сигнали, според анализаторите, са възможни мотиви партиите от двата края на политическия спектър да търсят решение, основано на прагматични компромиси.

 

Основната проруска партия в България "Възраждане", която социологите прогнозираха да стане втората по големина група в законодателния орган, очевидно е постигнала по-слаб резултат.

 

Крайнодясната, ултранационалистическа и популистка партия настоява България да премахне санкциите срещу Русия, да спре да помага на Украйна и да проведе референдум за членството й в НАТО.

 

 

Групата досега е изолирана в парламента и няма нови признаци за бъдещи партньорства.

 

Но в случай че основните партии в законодателната власт не успеят да излязат от задънената улица, привлекателността на "Възраждане" и други подобни групи може да се увеличи и да постави препятствия по прозападния път на България, пише още АП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2237 |28.10.2024 ISV: Руската армия изтощава икономиката на страната . 2| 2062 |28.10.2024 Григор Димитров: С Надал си тръгва и част от мен . 5| 2140 |28.10.2024 Резултати при 82.42% обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ-СДС печели вота, МЕЧ е новата партия в НС . 0| 1955 |28.10.2024 ЦИК при 67,73% обработени протоколи: Води ГЕРБ-СДС с 25,9%,, 9 партии влизат в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads