Реклама / Ads
1| 4277 |05.07.2016 НОВИНИ

Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на Вежди Рашидов

.
Асоциацията на европейските журналисти-България настоява за незабавно оттегляне на Вежди Рашидов от поста министър на културата. В натиска, оказан публично на журналиста Георги Ангелов, Рашидов прекрачи граница, която прави невъзможно оставането му в правителството.
 

В официално право на отговор до Българската национална телевизия, Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем, се казва в обръщение на Асоциацията.

 

Това поведение потвърждава  последното изследване на АЕЖ за "културата на натиска" в българските медии, което през 2015г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги, пишат още от Асоциацията.

 

Организацията припомня, че Българската национална телевизия и Българското национално радио не са правителствени, а са обществени медии. Фактът, че се финансират и от държавния бюджет по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият. Всъщност, за сведение на министър Рашидов обществото е това, което плаща неговата заплата, както и издръжката на цялото правителство.

 

Призоваваме всички колеги да застанат зад журналиста Георги Ангелов и да не позволят този опит за сплашване да бъде успешен. Особено важна в такава ситуация е бързата реакция на ръководството на двете обществени медии (БНТ и БНР), както и на останалите две национални телевизии – БТВ и Нова, които трябва да покажат, че съществува солидарност и принципи, по-висши от пазарната конкуренция, допълват от Асоциацията на европейските журналисти.

 

Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство.

 

В заключение, посочваме, че подобно поведение е недопустимо за който и да е министър или държавен служител, но фактът, че идва от точно от министъра на културата прави ситуацията още по-абсурдна, казват журналистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4836 |28.06.2016 Д. Божилов за Фрог: Игра на бюрокрация ще покажат у нас европейските прокурори . 0| 4033 |22.06.2016 Евакуираха журналисти в Лил заради фалшива бомбена заплаха . 9| 4516 |20.06.2016 Съветник в ЕК: Доходите в България се отдалечават от средноевропейските . 10| 6924 |19.06.2016 Дончев призна: Изоставаме при усвояване на европейските фондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads