Реклама / Ads
2| 5202 |08.12.2023 НОВИНИ

Интересна находка: Астронавти откриха изгубен в космоса домат

.
Източник: личен архив
Може би никъде във Вселената пресният, зрял домат не е по-ценен от този на Международната космическа станция, където астронавтите живеят месеци наред и се хранят основно с пакетирани, готови за консумация продукти, пише CNN.
 

Ето защо астронавтът Франк Рубио се превърна в централна фигура в една малка загадка, чието разрешаване отне месеци.

След като по-рано тази година Рубио откъснал един от първите домати, отгледани някога в Космоса, той признал, че го е загубил.

 

"Сложих го в малка торбичка и един от моите колеги от екипажа провеждаше публично събитие с ученици и си помислих, че ще е хубаво да го покажа на децата: "Хей, момчета, това е първият домат, отгледан в космоса", казва Рубио по време на медийно събитие през октомври.

 

"Бях сигурен, че съм го закрепил с помощта на велкро там, където трябваше... и след това се върнах, но доматът беше изчезнал."

В микрогравитационната среда на космоса всичко, което не е закрепено, рискува да отплава - обречено да прекара вечността скрито зад някое кътче или пролука в орбиталната лаборатория с размерите на футболно игрище и нейните лабиринти.

 

Рубио вероятно е прекарал повече от двадесет часа от свободното си време в търсене на този домат.

 

"За съжаление, тъй като това е просто човешка природа, много хора смятаха, че съм изял домата", заявява Рубио. "А аз исках да го намеря най-вече, за да мога да докажа, че не съм."

 

Но той така и не го намира.

 

Рубио се завръща на Земята на 27 септември, а ценният продукт все още е изгубен на борда на космическата станция.

По време на пресконференция в сряда (6 декември) членовете на седемчленния екипаж, останал на космическата станция, разкриват, че най-накрая са открили домата.







Рубио "беше обвиняван от доста време, че е изял домата", съобщава астронавтът на НАСА Джасмин Могбели. "Но ние сега можем да го оправдаем".

 

Домат на върха на историческа мисия

 

Астронавтите не разкриват къде се е намирал доматът, нито уточняват в какво състояние е бил намерен.

 

През октомври Рубио предположи, че вероятно вече е изсъхнал до неузнаваемо гниене.

 

"Влажността на въздуха там е 17% и затова вероятно е изсъхнал до степен, в която не може да се разбере какво е", смята Рубио.

Опити за отглеждане на растения в космоса се правят още от 1960 година, както от САЩ, така и от Русия. На международната космическа станция вече има отгледани няколко растения, но доматът на Франк Рубио е един от първите от семейство "картофови".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5278 |08.12.2023 Politico: САЩ поставиха краен срок на Израел да прекрати войната с Хамас . 0| 4299 |08.12.2023 Доц. Киселова: Депутатите могат да приемат промените в Конституцията и след Нова година . 8| 5612 |08.12.2023 Решено: Повечето заведения задължително с ПОС терминал, ето от коя дата . 11| 35252 |08.12.2023 Връщат легендарен автобус по софийските улици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads