Реклама / Ads
1| 3206 |07.10.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Европейската комисия официално одобри още три от българските програми

.
Атанас Пеканов
През тази седмица Европейската комисия официално одобри още три от българските програми за програмен период 2021 -2027 г. - „Транспортна свързаност“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програмата за техническа помощ. Общият им бюджет възлиза на 3.5 млрд. евро.
 

Близо 1.5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в българския бизнес и икономика чрез Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Програмата ще предоставя широк кръг от възможности за развитие на българските предприятия в ключови за тяхната конкурентоспособност направления.

 

Първото направление обхваща мерки за стимулиране на високите технологии и иновациите в производствените процеси – от разработката, през патентоването, до внедряването на новите продукти, процеси и услуги. Второто направление поставя акцент върху дигиталния преход на българските предприятия, а зеленият преход, кръговата икономика и ефективното използване на ресурсите са приоритетите на третото направление.


Чрез Програма „Транспортна свързаност“, която е с общ бюджет 1.9 млрд. евро, ще се реализират инвестиции в екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще се подобри качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще се намали вредното въздействие на транспорта върху околната среда. Сред основните приоритети на програмата са навременното завършване на TEN-T мрежата и цифровата трансформация, подобряване качеството на ж.п. инфраструктурата и привличане на повече пътници към този по-екологосъобразен транспорт, премахване на т. нар. „тесни места“ в пътната инфраструктура, както и разработването на интелигентни транспортни системи и прилагане на новаторски решения за стабилна, интелигентна, сигурна и интермодална TEN-T мрежа.


Програмата за техническа помощ е насочена към повишаване на ефективността на системата за управление и контрол на средствата от европейските фондове в България. Тя ще подкрепя и подобряване на механизмите на партньорство със заинтересованите страни, както и осигуряването на публичност и прозрачност при изпълнението на инвестициите, реализирани с европейско финансиране.

 

Програмата е с общ бюджет 121.5 млн. евро, като специални акценти в нея ще бъдат мерките, насочени към повишаването на капацитета на националните органи, регионалните и местни власти и бенефициентите за по-ефективно и ефикасно управление на европейските програми и проекти, намаляването на нередностите и измамите при изпълнението им, както и изграждането на култура за оценка като основен инструмент за оценяване на ефектите от европейските инвестиции и повишаване на добавената стойност от тях.


С това общият брой на вече одобрените програми за периода 2021 – 2027 г. става шест – през август службите на Комисията одобриха и трите програми, които ще бъдат съфинансирани от Европейския социален фонд+, а именно Програма „Развитие на човешките ресурси“, Програма „Образование“ и Програма „Храни и основно материално подпомагане“. Първите процедури за предоставяне на безвъзмездно финансиране по тях вече са обявени и в момента тече подаването на проектни предложения.
Тези програми инвестират директно в хората, като значителен ресурс ще се използва за насърчаване на заетостта и развитие на умения, социално включване и равни възможности, модернизация и качество на образованието, както и директно подпомагане с храни и друга материална подкрепа за най-нуждаещите се наши граждани.


Бюджетът на трите програми по Европейския социален фонд+ възлиза на общо 3.1 млрд. евро или общо 6.6 млрд. евро за шестте програми, които вече са одобрени от ЕК.
Освен постигане на кохезия с европейските региони, при реализиране на инвестициите, финансирани от европейските фондове през новия програмен период, ще целим и намаляване на различията в социално-икономическото развитие между северните и южните региони на България, като поставим особен акцент върху догонващо развитие на Северна България.

 

Вицепремиерът Атанас Пеканов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3148 |06.10.2022 Европейската комисия вече работи по временна мярка за ограничаване цените на газа . 5| 6188 |05.10.2022 Атанасов: През юни Борисов обслужи интересите на Кремъл, сега предлага анти-Путин коалиция . 3| 3202 |04.10.2022 Държавният глава връчи наградите ”Джон Атанасов” на млади учени . 5| 12793 |04.10.2022 Атанасов, ДБ: Борисов искаше властта – купи си я! Няма право да търси подкрепа от тези, които по-рано свали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads