Реклама / Ads
2| 2774 |07.11.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Горд съм, че първото плащане по ПВУ е одобрено в рамките на служебния кабинет

.
Атанас Пеканов
Изключително горд съм, че точно както обещахме, първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение в рамките на служебния кабинет. Преди минути Европейската комисия информира, че одобрява положителната предварителна оценка на първото искане на България за плащане в размер на 2,7 млрд. лева.
 

Служебният кабинет положи всички усилия това да се случи в последните седмици - както преди подаването на искането за плащане, така и след подаването му, в рамките на постоянните ни разговори и дискусии със службите на Европейската комисия, в хода на които се доизчистваха различни отворени казуси. Трябваше да бъде доказано как и дали заложените цели и ангажименти са изпълнени от направените реформи и първи стъпки по важни инвестиционни проекти.


Благодаря на всички, които работиха активно, за да докажем на Европейската комисия, че всичко е изпълнено изрядно и според регламента. Благодарение на това, днес имаме тази добра новина. Рекордно бързо затворихме оценката, като искрено благодаря на колегите от дирекция "Централно координационно звено" в Министерския съвет и "Национален фонд" в Министерството на финансите.


Това е една важна, ключова крачка в рамките на българския План за възстановяване и устойчивост. Днешното одобрение от страна на Европейската комисия е успех за страната ни. Успехите обаче не трябва да ни карат да се възгордяваме прекалено, а обратното - да ни мотивират за още повече работа и усилия в правилната посока. В този смисъл, работата на страната ни за едно по-силна, устойчива и успешна икономика, посредством важните реформи и инвестиции по Плана за възстановяване, трябва да се ускори и да ни мотивира допълнително като следствие от днешната важна стъпка напред.


Благодаря за поздравленията от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и европейския комисар Паоло Джентилони. Планът върви и е важно да продължим с усилията си, защото смисълът на поетите ангажименти не се свежда до това да получим така необходимите средства, а много повече в това да реформираме и модернизираме страната ни, за да я направим по-силна и успешна.

 

Вицепремиерът Атанас Пеканов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7931 |05.11.2022 Борисов недоумява за неучастието на ПП в Правната комисия, Атанасова изброи негласувалите за Ф-16 . 18| 8155 |05.11.2022 Ген. Атанасов съветва: Борисов да върне мандата на ГЕРБ, да подкрепи този на ПП и да стои в Банкя . 13| 6482 |04.11.2022 Хитлер е истинският спасител на Георги Димитров. Защо БСП не се гордее с 4 ноември? . 1| 2862 |04.11.2022 Атанас Пеканов: Очакват се 14 млрд. лв. за икономиката от евро средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads