Реклама / Ads
6| 2557 |10.04.2024 НОВИНИ

Атанас Запрянов: Некомплектоването на личния състав е над 20%. Нужно е увеличение на заплатите

.
Служебният военен министър Атанас Запрянов Източник: БГНЕС
“21,8% е некомплектоването на личния състав, някъде процентите са и по-високи. Нужно е увеличение на заплатите”. Това заяви служебният военен министър Атанас Запрянов.
 

Запрянов заедно с началника на отбраната адм. Емил Евтимов взеха участие в ресорната парламентарна комисия по отбрана.
 

Новият служебен министър на отбраната припомни одобрението на програмата за инвестиции в отбраната до 2032г., което според него им позволява да се ускорят стъпките по модернизацията на въоръжените сили. “Днес се прие състава и комплекта на военновременните формирования, това също бе важно решение за нас”, посочи Запрянов.





Той алармира относно некомплектоването на личния състав. “21,8% не разкрива пълната картина, за някои формирования като например гвардейската част тези % са много по-високи. Аз съм обнадежден, че депутатите заявяват подкрепа и ще ни помогнат в този проблем”, категоричен бе Запрянов.

 

Служебният военен министър е на мнение, че е от решаваща роля да се реши проблемът с неатрактивността на професията. “Наши анализи показват, че за последните 10 г. два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия. Един системен администратор, майор на 10 г. служба при нас, получава 2 500 лв. Другаде те ще получават много повече пари, така изтичат средства към частни фирми и армията се окървавява”, отбеляза той, цитиран от БГНЕС.





Запрянов коментира, че са дефинирали 52 проблема, а по всеки има и конкретни мерки, които да бъдат представени в НС.

 

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев на свой ред изтъкна, че има разбиране между парламентарните групи относно проблемите на армията. “Надявам се да има предложения в следващите дни за решаване на основните проблеми на армията”, отбеляза Гаджев.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11692 |10.04.2024 Служебният кабинет смени шефа на АПИ . 5| 2483 |10.04.2024 Зеленски: Руснаците мразят всичко, което е извън техните граници . 2| 2467 |10.04.2024 Шефът на НАТО: Не отчитаме пряка непосредствена заплаха за някой от съюзниците . 15| 7952 |10.04.2024 Илиян Василев: Радев получил търсената „Пътна карта“ още при служебния кабинет на Янев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads