Реклама / Ads
46| 11443 |22.07.2012 НОВИНИ

Атентатът в Бургас бил репетиция, премиерата - в Лондон

.
Полицията в Англия не се церемони
Светът отново е шокиран. Терористичният акт в Бургас бил само генерална репетиция за специална премиера по време на Олимпиадата в Лондон, която стартира на 27 юли. Това е изводът на израелските власти, съобщава британският вестник „Сънди таймс”.
 
МОСАД се опасявали от иранска атака срещу израелски спортисти по време на игрите и затова взима драконовски мерки за сигурност на своите спортисти. Британските власти също са заявили, че за израелците ще има специална защита в Олимпийското село. Вдигнати са на крак всички части на SAS, които се славят като най-добрите в неутрализиране на терористични действия. Под контрол са всички съмнителни лица, за които британските служби имат сведения, че са свързани по някакъв начин с терористични организации.

Израелска разузнавателна агенция е изпратила в Европа клип с кодово име „Байонет“ за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и ливанската радикална групировка „Хизбула”, която е свързана с Техеран.

„Израелски, британски и други служби за сигурност работят преди Олимпиадата, за да се сведе до минимум възможността за атака. Израел ще се защитава навсякъде, през цялото време“, каза военният министър на Израел Ехуд Барак.

Бомбеният атентат, който уби петима израелци и един българин в Бургас, засили опасенията от повторение на клането по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Тогава палестински терористи взеха за заложници 11 израелски спортисти и треньори, а след това ги убиха. Въпреки касапницата, Олимпиадата не бе прекратена, а тогавашният президент МОК Ейвъри Бръндидж изрече емблематичната си фраза: „Игрите трябва да продължат“.

Сегашният олимпийски шеф Жак Рох отхвърли предложението годишнината от кървавия атентат в Германия да бъде почетена на церемонията по откриването на игрите в Лондон на 27 юли. Роднини на 11-те жертви настояваха за това, но според Рох тържествената атмосфера няма да е подходяща за отбелязването на такъв трагичен инцидент. На 5 септември той ще посети летището край Мюнхен, където при атака на немските части срещу похитителите са избити 9 от заложниците.

Според експерти по сигурността иранското подразделение за специални операции „Кудс” е вербувало няколко европейци, приели исляма, включително двама германци, един швед и двама британци. Един от издирваните от „Щик” терористи в навечерието на Олимпиадата в Лондон, е с американски паспорт и се казва Дейвид Джеферсън. Смята се, че именно той е избягал от България след атаката в Бургас, при която загинаха шест души, включително петима израелски туристи, пише на свой ред „Таймс”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5876 |22.07.2012 15 годишен в Бургас: Аз съм Баце, ще ви взривя всичките! . 66| 6987 |21.07.2012 "Ал Кайда Ал Джихад" пратили камекадзето в Бургас . 28| 10167 |20.07.2012 Атентаторът в Бургас - член на българско крило на "Хизбула"? . 7| 5659 |20.07.2012 Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads