Реклама / Ads
2| 4919 |14.03.2018 НОВИНИ

БАБХ правилно умъртвили заразените и незаконно внесени птици, категоричен Инспекторатът

.
БАБХ правилно са действали, като са умъртвили по хуманен начин незаконно внесените в края на миналия месец заразени от инфлуенца птици. Това е констатирала проверката на Инспектората към земеделското министерство, научи Фрог нюз от източници във ведомството.
 

За случая подробно е бил информиран и еврокомисарят по здравеопазване, за когото най-важно е било да се гарантира, че болестта няма да пламне и да се разпространи в европейските страни.

 

В хода на проверката е установено по категоричен начин, че ведомството е действало по закон и не е имало никакъв друг вариант за заразените от птичи грип животни. Припомняме, че според регламент в законодателството, когато на наша територия попаднат животни с неустановен произход, те трябва задължително да се умъртвят. Експерти уточниха, че от агенцията по безопасност на храните са действали бързо, и това е помогнало заразата да не се разпространи.

 

Малко известен факт е, че вносът на въпросните птици през „Дунав мост 2” става три дни след като страните от целия свят вдигат тримесечното ембарго за износ на птици от България, наложено именно заради птичия грип. Българският бизнес и страната ни търпят от това огромни загуби, в размер на най-малко 10 млн. лв., изплатени от джоба на българина като компенсации. Затова всички експерти са били на тръни по този проблем.

 

Странно може да се нарече, обаче поведението на шефа на столичната зоологическа градина, който, въпреки законовите разпоредби за унищожение, настанява незаконно внесените птици в т. нар. карантинен център, разположен в самия зоопарк. По този начин се създават реални предпоставки, той да се превърне в огнище на зараза за всички животни, голяма част от които са защитени видове. За експертите е необяснимо как може карантинният център да се превърне в спасителен, тъй като не само мястото му не е подходящо, а и няма никакви условия за това.

 

Щом научил, че незаконно внесените животни са в столичния зоопарк, шефът на БАБХ Дамян Илиев дал светкавични разпоредби как да се действа превантивно, като например да се контролира фуража, с който се хранят животните. Разбира се, имало и много други превантивни указания от него. Необяснимо е, че директорът на зоологическата градина отказал да ги изпълни. Още по-необяснимо е, че на фона на опасността от нова зараза, той бил подкрепен от неправителствената организация „Четири лапи” и шефа й Явор Гечев. Те всячески се застъпили за животните, част от които междувременно започнали да умират от болестта.

 

Категорично се доказало с изследване, че става дума за птичи грип, от който хората също могат да пострадат. Цяло чудо е, че след умъртвяването на болните животни, не са се заразили други от самата зоологическата градина. Не е тайна за никого, че подобни неправителствени организации се активират при такива случаи, за да си пишат актив. Знае се, че на базата на това, получават и съответно финансиране от външни организации. От БАБХ, обаче не само са действали според закона, но са предотвратили болестта да пламне отново.

 

Любопитното е, че от „Четири лапи”, които иначе се изкарват върли защитници, подминават и друг важен факт. А именно, че по време на транспорта на въпросните птици, не били спазени никакви изисквания за хуманно отношение. Нямало и ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Оказало се, че превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. Поради това възниква и въпрос доколко ефективни и полезни са неправителствените организации за защита на животните като "Четири лапи"и дали не обслужват нечии интереси?!

 

Четири дни след вноса на заразените птици, в Генарал Тошево са били унищожени 140 хиляди кокошки отново заради птичи грип. „Да не мислите, че на фермерите им е било приятно?! Но са спазили всички указания от агенцията по храните, защото са наясно, че държавите по света могат отново да наложат забрана за износ на българско птиче месо и това ще удари отново целия бранш”, споделиха специалисти пред Фрог. За това и бизнесът застана и изцяло подкрепи действията на БАБХ по случая с незаконно внесените болни птици, въпреки провокациите срещу ведомството.


Службите за сигурност пък са се поинтересували от случая с вноса на заразените птици през „Дунав мост 2”. Проверява се дали  не става дума за опит у нас да се вкара отново опасната зараза и по този начин да се нанесе удар върху иначе доказан и печеливш бизнес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5043 |27.02.2018 БАБХ предотврати опасна зараза, природозащитници си измислят провокация . 2| 4993 |19.01.2018 Мъж направи кола от сняг, ченгета го глобиха за неправилно ”паркиране” . 1| 3741 |09.01.2018 КАТ взема по 10 точки за неправилно изпреварване и каране в насрещно движение . 0| 4121 |23.12.2017 БАБХ: В България няма наличие на салмонелни бактерии в храна за бебета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads