Реклама / Ads
12| 5774 |21.10.2023 НОВИНИ

Байдън направи пряка връзка между Русия и Хамас. Какво знаем на 15-ия ден от войната?

.
Болницата в град Газа е под "непосредствена" заплаха след израелска военна заповед, казва палестинската група на Червения полумесец; Хамас освобождава двама американски заложници.
 

Палестинският Червен полумесец заяви, че операциите му в болница "Ал Кудс" в град Газа са изправени пред "непосредствена заплаха", след като израелските военни наредиха евакуация на болницата. В петък Палестинското общество на Червения полумесец публикува "спешен призив", в който се казва, че болницата е "убежище за над 400 пациенти и около 12 000 разселени цивилни", пише "The Guardian".


Майка и дъщеря от Чикаго, които бяха заловени по време на нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и държани като заложници в Газа, бяха освободени, след като Катар посредничи в преговорите с войнстващата групировка. 17-годишната Натали Раанан и майка ѝ Джудит бяха прехвърлени през граничния пункт Рафах в Египет, където бяха посрещнати от израелските сили за сигурност. След това бяха отведени в израелска военна база, за да се съберат отново с роднините си.

 

Говорителят на Хамас Абу Убайда заяви, че заложниците са освободени в отговор на усилията на Катар за посредничество, "по хуманитарни причини и за да докажат на американския народ и на света, че твърденията на [президента Джо] Байдън и неговата фашистка администрация са неверни и неоснователни".


Повечето от приблизително 200-те души, отвлечени в Израел от Хамас и отведени в ивицата Газа, са все още живи, заявиха израелските военни в петък. Военните заявиха, че повече от 20 заложници са деца, а между 10 и 20 са на възраст над 60 години.


Говорител на Израелските отбранителни сили заяви, че "няма да има прекъсване" в усилията на страната му да унищожи Хамас, на фона на съобщенията, че правителствата на САЩ и Европа оказват натиск върху Израел да отложи сухопътната си инвазия в Газа, за да спечели време за тайните преговори, които се водят, за да се извоюва освобождаването на заложниците, държани от Хамас.


Представители на израелските служби за сигурност сигнализираха за готовността си да започнат сухопътна офанзива в Газа, която според тях ще бъде много по-всеобхватна и свирепа от всеки предишен конфликт с Хамас. Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант посети в четвъртък войските на границата с Газа и им каза: "Сега виждате Газа от разстояние. Скоро ще я видите отвътре. Командата ще дойде".

Галант заяви също, че след като Израел унищожи бойната групировка Хамас, военните не планират да контролират "живота в ивицата Газа". Коментарите на израелския министър на отбраната пред законодателите бяха първият случай, в който израелски лидер обсъжда дългосрочните планове на страната за Газа.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отлетя за Синайския полуостров в петък в опит да отвори хуманитарен маршрут към Газа, като първата доставка на помощ се очаква "през следващите ден-два". Граничният пункт на границата между Египет и Газа трябваше да бъде отворен в петък. Когато пунктът бъде отворен, израелците ще позволят на 20 камиона с помощи да влязат в Газа в първоначален конвой съгласно споразумението на Байдън.


В петък Джо Байдън заяви, че според него камионите с така необходимата хуманитарна помощ трябва да влязат в Газа "в рамките на следващите 24-48 часа". Отделно от това Риши Сунак заяви, че граничният пункт Рафах трябва да бъде отворен отново "незабавно".

 

Израел бомбардира Газа рано в петък, като порази райони в южната част на страната, където палестинците бяха помолени да потърсят безопасност. Палестинците в Газа съобщиха за тежки въздушни удари в Хан Юнис в южната част на страната, а линейки с мъже, жени и деца се втурнаха към болницата "Насър" в града, втората по големина в Газа, която вече беше препълнена с пациенти и хора, търсещи убежище.


Съобщава се, че най-малко 18 души са били убити при израелски въздушен удар по гръцка православна църква в Газа в четвъртък. Палестински официални лица съобщиха, че най-малко 500 мюсюлмани и християни са се подслонили в църквата от израелските бомбардировки. Православната патриаршия на Йерусалим изрази своето "най-строго осъждане" на удара, който според нея представлява военно престъпление.


Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че 13 души, включително пет деца, са загинали след израелско нападение срещу бежанския лагер Нур Шамс на Западния бряг. По данни на палестинското министерство на здравеопазването в Рамала, от избухването на конфликта в ивицата Газа на 7 октомври на Западния бряг са убити най-малко 81 палестинци от израелски войници или заселници. Един член на израелските сили за сигурност също е бил убит на тази територия.


Повече от 4000 палестинци са били убити от 7 октомври насам, според актуализираната информация от управляваната от Хамас здравна служба в Газа в петък. Според него общо 4 137 души са загубили живота си, а повече от 13 000 души са били ранени. Повече от един милион души са били разселени в Газа, като много от тях са изпълнили заповедта на Израел да се евакуират от северната част на затворения крайбрежен анклав.


Израел евакуира собствените си общности в близост до Газа и Ливан и обяви планове за евакуация на Кирят Шмона, град с над 20 000 жители в близост до ливанската граница.

 

В едва второто си обръщение в Овалния кабинет Джо Байдън направи пряка и провокативна връзка между нахлуването на Русия в Украйна и нападението на Хамас срещу Израел. В петък Белият дом поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и сигурността на американските граници, но не предложи стратегия за осигуряване на парите от разединения Конгрес.

 

"Нападението срещу Израел е ехо от близо 20-месечната война, трагедията и бруталността, нанесени на народа на Украйна. Хора, които бяха много тежко засегнати, след като Путин започна тоталната инвазия. Не сме забравили масовите гробове, намерените заровени тела, следите от мъчения, изнасилванията, използвани като оръжие от руснаците, и хилядите украински деца, насилствено отведени в Русия, откраднати от родителите им. Това е отвратително. „Хамас” и Путин представляват различни заплахи, но имат една обща черта - искат напълно да унищожат съседната демокрация”, посочи президентът.


Западни официални лица изразяват все по-голяма загриженост относно риска от регионално "разпространение" на конфликта между Израел и Хамас, тъй като американските сили в региона са подложени на многократни атаки с дронове, включително в Ирак.


В петък в Бейрут се проведе бдение със свещи за Исам Абдала, журналист на Ройтерс, убит миналата седмица, докато снимаше израелски ракетни атаки на израелско-ливанската граница.


Полицията в Лондон съобщава, че е регистрирала 1353% увеличение на антисемитските престъпления през този месец в сравнение със същия период на миналата година, докато ислямофобските престъпления са се увеличили със 140% след нападението на Хамас срещу Израел.

 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4439 |21.10.2023 Bloomberg: ЕС готви нов пакет санкции срещу Русия . 2| 4673 |21.10.2023 След фалшивото видео на премиера Денков, в интернет се върти и фалшив имейл от министър Цеков . 1| 4365 |21.10.2023 Почивните дни ще ни зарадват с топло и слънчево време . 11| 4717 |20.10.2023 “Хамас” пуска на свобода майка и дъщеря, пленени при атаката на 7 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads