Реклама / Ads
0| 2397 |02.07.2024 НОВИНИ

Байдън осъди решението на Върховния съд за имунитета на Тръмп, като го нарече опасен прецедент

.
Американският държавен глава Джо Байдън Източник: БГНЕС
Американският държавен глава Джо Байдън разкритикува решението на Върховния съд относно президентския имунитет, което беше възприето като победа за неговия съперник, бившия президент Доналд Тръмп, като го нарече опасен прецедент, който прави лоша услуга на американския народ, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
 

В спокойна, премерена реч от Белия дом Байдън изтъкна, че решението означава, че е много малко вероятно Тръмп да бъде съден преди изборите на 5 ноември за ролята си в опитите да се отменят резултатите от изборите през 2020 г.

 

Вчера Върховният съд на САЩ постанови, че Тръмп не може да бъде преследван за действия, които са били в рамките на конституционните му правомощия като президент, но може да бъде преследван за частни действия, в знаково решение, с което за първи път се признава каквато и да е форма на президентски имунитет срещу наказателно преследване.





"Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки, всеки от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори и президентът на САЩ", коментира Байдън. С вчерашното решение, алармира той, "това се промени из основи".

 

Байдън се кандидатира за преизбиране, а Тръмп е негов основен съперник. Действащият президент критикува остро действията на своя опонент, свързани с нахлуването на поддръжници на Тръмп в Капитолия на САЩ, на 6 януари 2021 г.





"Сега човекът, който изпрати тази тълпа към Капитолия на САЩ, е изправен пред потенциална наказателна присъда за случилото се в онзи ден. Американският народ заслужава да получи отговор в съда преди предстоящите избори", посочи бившият стопанин на Белия дом, имайки предвид, че Тръмп е подсъдим за ролята си в подбуждането на бунта.

 

Байдън бе категоричен, че обществото има право да знае какви са резултатите от това съдебно преследване преди изборите през ноември. "Сега, поради днешното решение, това е много, много малко вероятно. Това е ужасна лоша услуга за хората в тази страна."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2374 |02.07.2024 Украински военни предупредиха руски туристи: Напуснете Крим, за да спасите живота си . 0| 2337 |02.07.2024 Шефът на Пентагона ще се срещне днес с украинския си колега . 8| 11392 |02.07.2024 Експертът Йонко Иванов: Държавата е безучастна, виновна за всичко, което се случва по пътищата . 1| 3975 |02.07.2024 Владимир Димитров, ГДБОП: В нета има измами за 200 000 лв. за вечеря с известни личности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads