Реклама / Ads
2| 2513 |27.07.2023 НОВИНИ

България, Италия, Албания и РСМ на среща на върха по Коридор 8 в замъка „Федеричано“

.
Източник: БГНЕС
В Бриндизи започна срещата на върха между Италия, Албания, Северна Македония и България по Коридор 8.

„Срещата, която се провежда в замъка „Федеричано“, е председателствана от италианския заместник министър-председател и министър на външните работи Антонио Таяни и има за основна цел възобновяването на Коридор 8 - мултимодална инфраструктура, включена в стратегическата европейска транспортна мрежа (TEN-T), която ще свързва Адриатическо с Черно море“, се казва в официално изявление на италианското външно министерство.

 


.

 

Заедно с Таяни на срещата присъстват и външните министри на Албания, България и Северна Македония. Българският вицеприемиер и министър на външните работи Мария Габриел вече пристигна на срещата и беше посрещната от министър Таяни.


След пристигането си в Бриндизи, Мария Габриел написа в Туитър: „Важни дискусии относно регионалното сътрудничество, свързаността, стратегическото значение на Коридор 8, свързващ Черно и Адриатическо море“.


Дневният ред включва обсъждането на значението на Коридор 8 и включването му в европейската транспортна мрежа като една от основните цели на съответните правителства. „Изграждането му ще даде възможност за регионални връзки, добросъседство, икономическо развитие, бързо придвижване на хора, фирми и стоки. Коридор 8 се счита за проект от стратегическо значение за ЕС и НАТО.

 

Основната цел е доближаване на Западните Балкани до Европейския съюз, създаване на по-тясна връзка и сътрудничество между страните от региона“, се казва още в изявлението на министерството, публикувано на официалния му сайт.

 

Ще има и дискусия, посветена на конфликта в Украйна, Западните Балкани и въпросите на миграцията, както и обсъждане на необходимостта от по-голямо участие на местните общности и младите поколения - въпроси от решаващо значение за повишаване на доверието на балканското гражданско общество в перспективата за интеграция на страните от региона в Европейския съюз.


След пленарната сесия, посветена на интеграцията и сътрудничеството във формат 1+4, ще се проведе съвместна пресконференция на министрите.

 

Италианският външен министър Антонио Таяни подчерта важността на тази инициатива по време на конференция за участниците, като припомни последното тристранно споразумение, сключено в Анкона с Хърватия и Словения.


„Тази среща имаше за цел да популяризира стратегически център за логистика между Европа и Азия, разглеждайки ключови въпроси като развитието на пристанищата, морската сигурност и опазването на околната среда“, каза той.


"С Албания, България и Северна Македония искаме да насърчим по-интензивно сътрудничество и интеграция чрез Коридор 8. Тази среща ще послужи и за стартиране на платформа за политически диалог и сътрудничество, която, асоциирайки две държави-членки на ЕС и две страни-кандидатки, дава пример за регионално сътрудничество на Балканите - коментира вицепремиерът, „регион от стратегическо значение за Италия, в който правителството инвестира, позиционирайки се като водещ играч“.


В Туитър акаунта си Таяни написа: „Част от срещата по Коридор 8, провеждаща се в замъка в Бриндизи, премина. Обсъдихме как да продължим да укрепваме политическата, стратегическата и икономическата координация между нашите страни“.


Специално внимание по време на срещата ще бъде отделено на необходимостта от борба с трафика на хора, предвид нарастването на незаконните миграционни потоци по Балканския маршрут.


„Ангажиментът на италианското правителство в региона на Балканите доказва стратегическото значение, което този регион има за Италия и за Европа като цяло“, подчерта министърът.


В рамките на срещата, след кратко посещение на борда на кораба "Сан Джорджо" на италианските военноморски сили, Таяни и останалите външни министри посетиха Центъра за глобални логистични услуги на ООН и Центъра за хуманитарна подкрепа.
„Базата на ООН в Бриндизи представлява център за върхови постижения, в който Италия възнамерява да продължи да инвестира, включително и поради допълнителните ползи, които създава за местната икономика“, информира от своя страна агенция АНСА.

 


Министърът за Европа и външните работи на Албания Олта Джачка смята, че Коридор 8 е много повече от обикновен инфраструктурен проект. Новината беше съобщена по време на речта й на срещата на министрите, цитирана от „Албаниан Пост“.
„Коридор 8 е много повече от обикновен инфраструктурен проект. Той е предвиден като механизъм за сътрудничество и интеграция. Това ще помогне за връщането на Адриатическо море към морето, което ни обединява и трансформира нашата икономическа ситуация“, каза албанският официален представител.
Джачка добави: „Удоволствие е да работим заедно за напредъка на тази програма. Удоволствие е да видя такъв голям ангажимент за реализирането на Коридор 8. Окуражени от ангажимента на Италия, България и Северна Македония. Решени да изведем тази идея докрай, за благото на всички наши страни и народи”, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2491 |27.07.2023 След масирана спецакция в Албания: Бизнесмени, бивши полицаи, прокурори и други са закопчани . 6| 2426 |19.07.2023 Пет държави, в това число и България, настояват за удължаване на забраната за внос на украинско зърно . 2| 3970 |12.07.2023 Метеорит освети и стресна половин България, падна в Румъния . 50| 2762 |06.07.2023 Зеленски на дискусията: Благодаря на България, че е в светлата страна на историята /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads