Реклама / Ads
7| 3304 |10.02.2021 НОВИНИ

България избира кой да влезе в европрокуратурата на Лаура Кьовеши

.
Лаура Кьовеши Източник: БГНЕС
Започна изслушването на българските кандидати за европейски делегирани прокурори. Това е финалът на процедурата. Изслушването трябва да приключи в събота. След онлайн изслушването членовете на Висшия съдебен съвет ще се произнесат за избора на 10-те кандидати, които ще станат част от органа на Лаура Кьовеши.
 

До финала на процедурата са допуснати 33-ма кандидати. 


Изборът обаче трябва да бъде одобрен от Европейската прокуратура в Брюксел. Ако някой от кандидатите бъде върнат, то класиран ще бъде следващият в класирането. 


След като встъпят в длъжност европрокурорите ще трябва да поемат всички разследвания, които и в момента се водят, свързани със средства, предоставени от ЕС. Едно от тях предизвика истински скандал у нас през изминалата седмица, след като съобщение от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) оповести, че страната ни трябва да върне 6 милиона евро заради злоупотреба при обществена поръчка за МВР автомобили. 


Появиха се информации, че става дума за разследване с участието на президентския секретар Пламен Узунов - разследван от прокуратурата за злоупотреба с влияние и по казуса с братя Бобокови. Припомняме, че при безпрецедентният рейд на прокуратурата в Президентството бе претърсен именно неговия кабинет, а акцията на държавното обвинение доведе до избухването на протестите през лятото.


Официално обаче името на Узунов не се споменава. От прокуратурата също отказаха да обявят официално той ли е едно от разследваните лица.


Защо се намеси името на Узунов?


Президентският секретар е служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков, назначен от държавния глава Румен Радев. Именно Узунов поема Министерството на вътрешните работи.


Разследваната от ОЛАФ обществена поръчка пък започнала по времето на втория кабинет на Борисов и довършена впоследствие при "Борисов 3". Правителството претърпя множество рокади през годините, но ръководството на МВР поема именно Валентин Радев в началото. Той подписва и договора за обществената поръчка.


Ето тук се появяват и обвиненията - в официална позиция от Президентството часове след избухването на скандала бяха посочени и датите на въпросния договор, като от "Дондуков 2" напълно отрекоха, че става въпрос за проблем по времето на Пламен Узунов. На следващият ден пък реагира премиерът Бойко Борисов, който заяви: Крадецът вика "Дръжте крадеца!". Реагираха и други лица от редиците на управляващите, които посочиха - проблемът не е кой е стартирал обществената поръчка, а кой е подменил критериите. И колелото с размяната на обвинения се завъртя отново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3260 |10.02.2021 Републиканци за България: Скандалният шеф на ОИК-Плевен може да овладее и парламентарните избори в областта . 21| 3079 |10.02.2021 Захариева: В С. Македония поколение след поколение са възпитавани в омраза към България . 29| 3800 |09.02.2021 Гамизов: Грешна е надеждата, че Байдън ще улесни руските хибридни проекти в България . 16| 4184 |09.02.2021 12 области в България отново са в ”червената” зона по COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads