Реклама / Ads
44| 5379 |27.02.2010 НОВИНИ

България не може да бъде енергийно независима

.
Министър Трайков каза, че има обявен конкурс за консултант по проекта Белене
България не може да бъде енергийно независима, освен ако не минем на въглища, ток и вятър, защото това са нашите ресурси, заяви в “Седмицата” по Дарик радио министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 

Във връзка с изграждането на АЕЦ „Белене” той заяви: “От самото начало казах – ще видим какво има налице за АЕЦ “Белене” и какво може да се направи от тук нататък, разгледахме предложенията, сега разглеждаме възможностите, водим преговори с Русия от няколко месеца”.

Министър Трайков потвърди, че загубите за България по проекта “Белене” ще са близо 2 милиарда евро ( включително неустойките) и единственият път, по който трябва да се върви е “Възможно ли е повече да не харчим и да не загубим тези 2 милиарда”, убеден е министърът.

Трайков допълни още, че вече има обявен конкурс за консултант за „Белене”, който трябва да направи оценка на техническите и икономическите показатели, анализ на пазара и да намери подходящи стратегически инвеститори.

”Има вече вложени пари, трябва да се оцени какво е похарчено – инвеститорът, който дава парите ще придобие 49% от проекта и след продължаване на работа, компанията може да вземе заем от руснаците (ако не е намерен стратегически инвеститор)за да завърши проекта, каза още Трайчо Трайков.

Министърът заяви, че има възможност АЕЦ  „Белене” да бъде построена изцяло с финансиране от руска страна, като в същото време да остане европейски структурирана, така че в нея да може да влезе и друг стратегически инвеститор.

Министърът заяви, че не може да става и дума, че няма да се продължава животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и това няма връзка със строителството на „Белене“. Страната ни е невинна по случая с ТЕЦ  „Марица Изток“, но може да загуби 36 млн. евро. Без сероочистващите инсталации ще спрат блоковете и централата трябва да си ги плати.

Столична община не иска Топлофикация „София“ заради дълга й, но ако няма развитие, държавата ще търси на кого да я продаде, каза Трайков.

Новината за „Булгартабак“ бе, че ще се продава и фирми са били готови да купят дружеството на цена от 1 млрд. евро нагоре, отбеляза министърът. До края на годината трябва да има финансово приключване на процедурата, а консултант е най-добрата компания, заяви Трайчо Трайков.

Според министър Трайков „Булгартабак“ няма как да е участвал в контрабанда на цигари, но фирми, които купуват от „Булгартабак“ могат да участват в такава контрабанда.

ОПИТ ЗА СЪБУЖДАНЕ НА (ЗА СЕГА) МИНИСТЪР ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Зависимости в правоъгълен триъгълник
Теорема 1: Всеки катет в правоъгълен триъгълник е средногеометричен на хипотенузата и проекцията му върху нея.
Питагорова теорема: Сборът от квадратите на катетите в правоъгълен триъгълник е равен на квадрата на хипотенузата. a2 + b2 = c2.

Независимости
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. и е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.

На 28 септември 1960 г. Сенегал обявява независимост. Населението празнува 7 дни.

През 1871 г. Ботев издава в. „Независимост”.

Ивайло Балабанов написва „Българско стихотворение”:

Момчета, знам, че вече ви дотегна
и хлябът сух, и голата ракия,
и тежкото небе на тази бедна
страна, в която няма прокопсия....
Великите й царски идеали
днес вече са митичен архаизъм.
България търгува със парцали
от раклата на своя комунизъм.
България е гладна просякиня.
С душа поциганена, необута,
тя проси чуждоземна милостиня
по пътя между Лондон и Калкута.

"Независимостта е състояние на духа, а не въпрос на пари" - Пабло Неруда
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6444 |26.02.2010 България и Румъния трябва да си помагат . 1| 5040 |22.02.2010 Представяме България на IFT Belgrade 2010 . 45| 8488 |20.02.2010 М. Кунева се посвещава на България, може и като президент . 9| 5059 |19.02.2010 България е с НАТО по отношение на ПРО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads