Реклама / Ads
8| 3126 |16.06.2024 ПОЛИТИКА

България остава ангажирана със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

.
Подкрепа за Украйна
"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук.
 

Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в швейцарския курорт Бюргенщок, на която световните лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

 

Над 90 държави и световни институции присъстват на събитието. Това е най-голямата среща за Украйна от началото на руската инвазия. Русия не беше поканена, а Китай, който е ключов съюзник на Русия, не присъства, така че очакванията за значителен напредък на този етап са ниски.

 

Кения, Саудитска Арабия и Турция вече изразиха съжаление, че руският президент Владимир Путин не е бил поканен да участва във форума, а президентът на Швейцария Виола Амхърд призова международната общност да подготви почвата за преки разговори между двете воюващи страни.

 

Лидерите на Италия и Германия категорично отхвърлиха условията за прекратяване на огъня, изложени от Владимир Путин за спиране на войната в Украйна. Премиерът на Италия Джорджа Мелони нарече плана на руския президент "пропаганда", който на практика внушава, че Украйна "трябва да се оттегли от Украйна". Германският канцлер Олаф Шолц го отхвърли като "диктаторски мир".

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обеща помощ от над 1,5 милиарда долара за Украйна, основно за хуманитарна помощ и за подкрепа за енергийния сектор. Тя също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече "абсурдни".

 

В петък руският президент поиска от Украйна да се откаже напълно от териториите на областите Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие и черноморския полуостров Крим като условие за прекратяване на военните действия.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта:

 

"Трябва да спрем тази война на базата на спазването на международното право, заложено в Хартата на ООН, справедливите интереси на украинския народ, както и идеята за неоспоримата ценност на човешкия живот, а не на войната".

Проектодекларацията на срещата потвърждава отново териториалната цялост на Украйна и недвусмислено отхвърля всяка ядрена заплаха срещу страната. Документът официално ще бъде приет днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12774 |11.06.2024 Нема проблема момци: Руските номера на Радев уплашиха Сърбия, посяха смут и у нас, и в НАТО . 10| 10570 |10.06.2024 ПП-ДБ изпраща в европарламента Минчев, Кънев и Хазарта, аут засега е Тафров . 21| 5454 |10.06.2024 "Алфа рисърч" при 100 % от паралелното преброяване: Седем партии влизат в парламента . 15| 8981 |06.06.2024 Осман Октай: Втрещих се от Румен Радев - такава любов към Путин! Очаквам да подаде оставка и да оглави партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads