Реклама / Ads
6| 3092 |26.06.2024 НОВИНИ

България реагира остро срещу изявление на Мицкоски. Той отговори – свиквайте, няма да коленичим

.
Радев, Мицкоски, Борисов
Още с първите си изявления като министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски успя да предизвика остри реакции в България, обтягайки и без това разклатените отношения между двете страни.Причината за най-новата доза напрежение по оста София – Скопие е изказването на Мицкоски, че докато той е премиер на РСМ българите няма да влязат в конституцията на държавата, което наред с всичко друго е и официално условие за започване на преговори за членство в Европейския съюз.
 

Последваха реакции от Брюксел и официална София – предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство на РСМ в ЕС, обявиха вчера от Министерството на външните работи. А говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро призова югозападната ни съседка да не се бави с конституционните промени.

 

Не закъсняха и политическите реакции. Според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ включването на българите в Конституцията с промени в основния закон, е грубо нарушение на процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС).

 

„Новоизбраният премиер на Република Северна Македония избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България“, заяви той.

 

Въпросът беше коментиран днес и от президента Румен Радев, който каза, че заявената от Мицкоски политика е насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, но най-вече срещу собствените му съграждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

 

Днес маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в Република Северна Македония.,заяви Румен Радев, президент на Република България

 

„Вчера за пореден път новоизбраният премиер на РСМ Християн Мицкоски нападна публично, в международна среда, България, заговаряйки за промяна на преговорната рамка за европейската интеграция на РСМ и прилежащото условие за признаване на българите за държавотворен народ в Конституцията на страната. Подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България даде доста необмислено зелена светлина за европейската интеграция на западната ни съседка“, заяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

 

„Но за да бъдем болезнено честни, трябва да си признаем, че вина за това поведение носи и българският парламент. Защото ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС вдигнаха ветото пред Северна Македония и отприщиха антибългарска пропаганда, насилие над сънародниците ни и откровена политическа наглост“, каза още той.

 

Това предателство никога няма да го забравим - нито ние от „Има такъв народ“, нито българските граждани, отбеляза той.

„Договорите, особено международни и втъкани в преговорната рамка на ЕС, се спазват“, коментира Борисов от кулоарите на парламента.


В отговор на журналистически въпрос, свързан с думите на Борисов и Радев от днес, Мицкоски изрази съжаление за посланията, „които идват от източната съседка” на Северна Македония.

 

„Политиката на новото правителство на Северна Македония е да гради мостове със съседите, защото добросъседските отношения са двупосочна улица, каза новоизбрания премиер на Северна Македония, добавяйки, че новото правителство е готово да разговаря със съседите си „с аргументи и факти“ и да говори за бъдещето, предаде БТА.

 

„Мисля, че подобен тип анахронични послания са част от Средновековието, но за съжаление в съвременна Европа, в 21-ви век, все пак имало такива политици като втория, когото цитирахте (Румен Радев). Готов съм да седна и да разговарям и с единия, и с другия. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото ние идваме от Европейската народна партия и е логично да искам източният ни съсед да има правителство, което идва от същото политическо семейство. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време в името на европейско знаме ограбваха народа и засрамваха и унижаваха страната си. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно за бъдещето на гражданите и държавата и (с) политици, които нямат намерение да си превиват гръбнака, нямат намерение да подписват всичко, поставено на масата, а политици, които са подготвени да разговарят с аргументи и факти”, заяви Мицкоски.

 

„Не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство. Това е срамно за едната страна, а другата очевидно не е изпълнила своите цели“, коментира още той, без да уточнява в какво се изразява ликуването или унижението на едната или другата страна.

 

Според Мицкоски РСМ е признала съществуването на българско малцинство още в началото на 40-те години на миналия век. Какви са аргументите зад подобно твърдение не става ясно, тъй като новоизбраният премиер на югозападната ни съседка не влиза в детайли, а вместо това продължава с добре познатите опорни точки на официално Скопие за наличието на т.нар. „македонско малцинство“ у нас:

„Ако се върнете назад в първата половина на 40-те години на миналия век и видите резултатите от преброяванията, които са правени в този период и в 50-те години, ще видите, че няколко стотици хиляди граждани на нашата източна съседка са се декларирали като македонци“, посочва Мицкоски, пропускайки факта, че има множество доказателства от периода за насилствено записване на български граждани като етнически македонци в изпълнение на водената тогава от БКП предателска политика по отношение на т.нар. „македонски въпрос“.

 

„И днес имаме неоспорим факт, който чрез Съда за правата на човека в Страсбург е потвърден, че в България има македонско малцинство“, смята Мицкоски и дава за пример присъдите на Европейския съд за правата на човека в Страсбург относно отказа на българските власти да регистрират сепаратистката организация ОМО „Илинден“ – ПИРИН.

 

„Призовавам за добросъседски отношения, заедно да намерим решение, защото като добри съседи трябва да разговаряме с аргументи и факти. Да не политизираме това, да не го свеждаме на низки страсти. Този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да му го върне“, изрази желанието си новият премиер на РСМ.

 

Той не отговори на въпрос дали е разговарял с Брюксел за отложено действие на промените в конституцията или за промени в преговорната рамка, а отново повтори, че иска да гради мостове със съседите си и е подготвен да разговаря с аргументи и факти и в

Брюксел, и в София, но ако не успее, ще насочи усилията си към решаване на ”домашните задачи в страната”, защото „народът това очаква”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3470 |26.06.2024 Борисов притеснен да не го убият: „Заради Украйна е“ . 2| 2483 |26.06.2024 СДВР: Столична община да изпълни решението на ВАС за "Патриарх"-а . 5| 2982 |26.06.2024 Мицотакис към Северна Македония: Не си правете сметката без кръчмаря . 10| 3323 |26.06.2024 Д-р Николай Михайлов с диагноза: Партиите са в упадък, лидерите - износени, намеренията им - фалирали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads