Реклама / Ads
17| 5056 |24.10.2015 НОВИНИ

България и съседите с готовност да затворят границите

.
Борисов с колегите си от съседните страни
България, Румъния и Сърбия ще затвори границите си за бежанци, ако това сторят Германия, Австрия или други европейски държави.
 

Новината обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в резиденция „Бояна" след двучасова среща с премиера на Виктор Понта и премиерът на Сърбия Александър Вучич.

 

"Много е важно да се знае, че европейската солидарност и ние всички България, Румъния и Сърбия, независимо, че Сърбия не е , но се държи като държава-членка с цялата отговорност, която има, показвам, че е много по-добре подготвена от други държави от ЕС", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

 

"България и Румъния са далеч по-добри от охраняването на шенгенските граници, поне на половината от тях. Фактите не ме опровергаха, за съжаление. През Гърция, Македония огромни вълни от бежанци отиват при нашите съседи в Сърбия. Проблемът с оградите при Унгария правят едни буфери", каза още Борисов.

 

"И трите държави сме в готовност, ако Германия, Австрия и други държави затворят границите си, няма да оставим народните ни да станат буферна зона, ще имаме готовност по същия начин да затворим нашите. Няма да изложим страните си на опустошителния натиск от бежанските вълни. Да се подкрепят договореностите с Турция, да се задържат милионите там на турска територия", добави той.

 

"Ако вземете картата на Европа ще се получи, че България, Румъния, Сърбия и Гърция ще останат буферната зона между Турция и ЕС. Усиленото строене на огради в Европа ни притеснява. Заявяваме, че имат пълната ни европейска солидарност, но не сме слепи и ако отидат на този експеримент да затворят още държави и да оставят бежанците при нас, няма да сме съгласни. Не става дума за пари", заяви премиерът.

 

"Това е среща, която е продължение на предишната ни. Утре в Брюксел ще се решават много важни въпроси. Пазим Шенгенската граница така, както са изискванията. Проблемът и страхът ние е, че няма стратегическа крайна цел до кога този процес ще върви, къде ще се настаняват бежанците, как ще участват в социалната система. Има куп въпроси, които не можем да си отговорим, докъде ще стигне тази вълна”, заяви Борисов.

 

По думите му, всички са разтревожени от афганистанските бежанци, тъй като трудно се интегрират. „Нямаме право да изложим народите си на този натиск и дори да се сриват цели системи. Надяваме се утре да имаме обща позиция”, коментира министър-председателят.  Той уточни, че със Сърбия и Румъния имаме общи решения и ги дискутират непрекъснато. „Ако се построят огради и се затворят граници, това означава, че потоците ще дойдат и ще останат в държавата. Ние сме „за” да се върнат по местата, където са били бежанците. Икономическите емигранти са по друг ред. Излиза, че ако си българин, румънец и сърбин, не можеш да влезеш е шенгенското пространство, ако си афганистанец, сириец или иракчанин, можеш да влезеш”, подчерта Борисов.

 

"По някакъв начин трябва да кажем „стоп” на бежанците. Опитвахме се да си обясним докъде ще се стигне всъщност. Какъв е планът – дали можем да предотвратим тази катастрофа. Не само, че не виждаме светлина в тунела, а все повече бежанци идват. Всички сме в Европа – тези хора къде ще живеят и какво ще работят, какви граждани ще са децата, които ще се раждат? Как ще бъде разпределена тази тежест? Затвори ли ще изградим в България и Сърбия, за да ги държим при нас, ако искат да идат в Швеция например?”, попита Борисов. Той изрази надежда утре да имат отговори на тези въпроси.

 

„След това следват сценарий „А” - затваряне на границата, сценарий „Б” - подпомагаме Ливан, Турция и Йордания да ги държат там с отстъпки и либерализация на визите, трети план – предаваме се”, добави Борисов. Според него, ако ще правим ограда, трябва да я направим веднага и да спрем притока. „Хиляди хора седят в калта и дъжда и искат да отидат в хърватско, а не да останат в Сърбия. По някакъв начин трябва да им се каже „стоп”. Продължаваме да правим някакви декларации и да се събираме през три дни на една и съща тема. Жал ми е и за парите, които харчим вече”, каза още Бойко Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4945 |23.10.2015 "Образование България 2030" стана партньор в проекта на ЕК за дигиталните умения . 4| 5487 |18.10.2015 В мач за бронза - България-Италия 1:3 . 13| 4517 |18.10.2015 Кунева: Оставянето на България извън Шенген поставя в риск страната ни и целия ЕС . 8| 4244 |18.10.2015 Миков: С това управление България не се справя с бежанската криза и трафика на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads