Реклама / Ads
3| 3622 |17.12.2021 НОВИНИ

България ще внесе наново в ЕК Плана за възстановяване и устойчивост

.
Кирил Петков, Урсула фон дер Лайен Източник: БГНЕС
България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, съобщиха от Правителствената информационна служба.
 

Премиерът подчерта, че основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено успешно.

 

Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени средствата, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практика трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика. Министър-председателят подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

 

Това ще ново ремонтиране на плана за възстановяване и устойчивост, който бе изготвен от предишното правителство на ГЕРБ, но бе силно критикувано и преработено. След нови солидни забележки от страна на бизнеса, синдикатите, неправителствени и граждански организации, служебното правителство промени редица от проектите и през октомври най-накрая внесе плана за одобрение в Брюксел. По него страната ни трябва да получи безвъзмездни получи 12.6 млрд. лв. до 2026 г. и авансови 1.6 млрд. при одобрение.


По регламент срокът за оценка на плана е двумесечен, което означаваше, че това трябваше да е факт до 15 декември. Малко преди изтичането на този срок обаче стана ясно, че Европейската комисия е върнала за сериозна преработка Националния план за възстановяване и устойчивост на България, тъй като има огромен брой забележки по него. Оказа се, че ЕК е изписала 44 страници с общо 207 забележки. Така бе договорена нова отсрочка за плана - най-късно до 15 февруари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2841 |17.12.2021 Евростат: Инфлацията в България е над средната за ЕС . 3| 11113 |17.12.2021 Проф. Дичев: Да поговорим за ”момчетата и момичетата” в новото управление на България . 10| 5210 |17.12.2021 Пендаровски остър: България има комунистическо отношение към РС Македония . 0| 3316 |17.12.2021 Тренд: Само 14 % от българите оценяват 2021 г. като добра за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads