Реклама / Ads
4| 2333 |06.07.2024 НОВИНИ

България - сред страните с най-красивите нудистки плажове

.
“Най-фантастичният плаж в България” и “неповторимо райско местенце”. Така световни медии описват плажа в резервата “Балтата” между курорта "Албена" и село Кранево. Ситен, златист пясък, дива и недокосната природа. Райската картина се допълва от плажуващите там, които са натурални като плажа, защото са голи.
 

До там не се стига с автомобил. Ходи се пеша около 25 минути. "Идват постоянно, повечето са стари хора. Преди не нарушаваха правилата. Лошото е, че тук има деца. Айде за мен не е проблем, но децата не са виждали такова нещо", казва Жан Бойчев от Кранево пред NOVA.





Колкото по на юг от Бургас, толкова повече нудистки плажове има. Край Приморско плажуващите нямат притеснения от нудистите. Но не на същото мнение са спасителите на централния бургаски плаж, които се обявиха против монокините и искат забрана на национално ниво.

 

"Хора от различен пол се разхвърлят непристойно по плажовете ни, което е гледка не само за възрастните, понякога мишена стават и децата, което може да създаде и проблем", посочва спасителят на централния бургаски плаж Васил Загорчев.

 

За нормите и етиката на нудизма говори президента на Световната натуристка организация Стефан Дрешенс. Не е носил бански от 30 години. Гол се разхожда със своите приятели дори и в парка. "Нищо не се случва с децата. Като са малки дори не осъзнават, че има нещо нередно с голотата. Академични изследвания показват, че децата не са наранени по никакъв начин, а дори виждат предимствата от такава среда", обяснява проф. Стефан Дешенс, натурист. 

 

Според Дешенес нудистките плажове отново набират популярност дори и в България. Като причина смята, че хората са уморени да виждат перфектни тела в Instagram и приемат себе си такива, каквито са. "Като емоционална фобия е. И хората усещат притеснение само от мисълта да бъдат голи", допълва той.

 

"Веднъж като си гол, след това е трудно да плуваш с дрехи, например. Трудно е да превъзмогнеш психологическата бариера. Това е емоционален проблем да се чувстваш неловко гол, не е нещо физическо. Банските не ви скриват по никакъв начин, не ви пазят топли, не ви предпазва да сте сухи. И по никакъв начин не скриват нищо, това е психологически ефект, защото през целия ни живот ни е казвано, че това е срамно и обидно да сме голи", казва той. 





"В една натуристка среда хората комуникират по по-добър начин. Защото ние сме еднакви и не се срамуваме от телата си. Приемаме се такива, каквито сме. Не можем да се правим, че дрехите ни правят такива, каквито не сме. И приемаме другите хора, защото всички са уникални. Няма перфектни тела, различни сме както лицата ни са различни", добави Дешенес.

 

Според него не цяла източна Европа е консервативна. "Бил съм в Хърватия, която приема изключително нормално голотата. И Източна Германия е много отворена към нудистите. В България съм бил за кратко, но и там съм се срещал със страхотни хора. Много зависи от културата, но е нещо рационално и логично". 

 

Проф. Дешенес подкрепя тази идея, но според него е по-важно хората да са информирани за правилата, когато решат да се освободят от задръжките и дрехите си. "Дори когато сме облечени, като се срещнем с някого обикновено се оглеждаме отгоре до долу. Можем да направим комплимент. Но когато сме голи никога не гледаме втренчено, не коментираме телата на хората. Как изглежда даден човек, не касае никого и не е твой проблем. Говорим си като хора, гледаме се като индивиди. Ако искате - пробвайте. Не боли". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2413 |06.07.2024 МВнР предупреждава: Не пътувайте до Сицилия и околните острови . 3| 4238 |06.07.2024 Иран избра новия си президент. Кой е Масуд Пезешкиан? . 0| 2632 |06.07.2024 Евро 2024: Четвъртфиналите продължават, ясна е първата полуфинална двойка . 6| 2568 |06.07.2024 ЕС: РС Македония трябва да впише българите в конституцията, не може да има промяна в преговорната рамка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads