Реклама / Ads
0| 3385 |30.09.2022 НОВИНИ

България закъса с енергийните промени за Плана за възстановяване

.
Атанас Пеканов
Въпреки критиките, че се занимава с несвойствени дейности, служебното правителство успя да отметне подготовката на важни законопроекти за второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те трябва да станат до края на 2022 г. и България ще се провали, ако служебното правителство не придвижи през процедури на обществено обсъждане и не внесе в НС готови проекти, по които да може веднага да се работи.
 

Справка с обещаните пред Брюксел реформи показва, че работата закъснява най-много в сектор енергетика, където няма представени проекти, а чакат за реализация огромни и спорни проекти. Второто плащане е в размер на 724 млн. евро, като искането вероятно ще бъде отправено в средата на 2023 г.

 

Почти всички мерки в областта на енергетиката изискват промени в законодателството. България трябва да въведе дефиниция на енергийно бедни домакинства и да определи критерии за определяне на най-уязвимите групи от високите цени на енергийните ресурси. България е обещала и законови промени, които да стимулират енергийната ефективност и ползването на възобновяема енергия през ползването на ESCO компании, които инвестират в мерките с гарантирано възвръщане на инвестицията през отчетените икономии в сметките за електроенергия пише още "Сега".

 

Тежки реформи са заложени и за либерализация на пазара на електроенергия, като тук със сигурност някои срокове ще бъдат пропуснати. Обещани са промени, които да улеснят свързването и пускането в експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия – обещаният огромен батериен парк, както и пилотният проект за производство на геотермална енергия. Нито един от тези проекти не е представен за обществено обсъждане от министерство на енергетиката, от което се очакват и ред други конкретни мерки като провеждане на търг за нов капацитет от 285 MW за производство на електроенергия от ВИ и др.

 

Служебното правителството вече успя да пусне за обсъждане или да приеме на ниво МС други законопроекти, свързани с плана. Пуснати за обсъждане са проекти с промени в закона за биологичното разнообразие, за правната помощ, в закона за кадастъра и имотния регистър, в закона за етажната собственост. Промените в закона за имотния регистър целят създаване на съвременни и пълни електронни партиди на имотите и електронни партидни дела с вписаните актове.

 

На заседанието си тази седмица кабинетът одобри и други два законопроекта, свързани с плана за възстановяване – проект на изцяло нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения и проект за промени в Търговския закон с цел подобряване на рамката на несъстоятелността. От предходното правителство има наследен и готов проект с промени в закона за електронното управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2687 |29.09.2022 България стана член на управляващия съвет на МААЕ . 2| 2690 |29.09.2022 ЕК иска България да актуализира картите си за районите в риск от наводнения . 0| 2683 |29.09.2022 Шенген е „мечта без граници“, превърнала се в безкраен кошмар за България и Румъния . 7| 28599 |28.09.2022 Атанас Чобанов: ДАНС е разузнала, че България няма да получава газ през „Турски поток“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads