Реклама / Ads
33| 5374 |15.02.2012 НОВИНИ

Българите - оптимисти: вярват, че ЕС ни помага да борим корупцията

.
Същевременно сме най-убедените в ЕС, че полицията, съдът и митниците в страната са корумпирани. Смятаме, че корупцията се разраства заради липсата на ефективни наказания. Мнозина твърдят, че в последните 12 месеца са били изнудвани.
 

Българите се оказват най-големите оптимисти по отношение на факта, че ЕС ни помага за намаляването на корупцията. Това показва проучване на Евробарометър, съобщава БТА. 

46 на сто обявяват, че вярват в действията на ЕС срещу корупцията. 9 от 10 участници в анкетата от България, Гърция, Португалия, Кипър, Румъния, Словения и Чехия оценяват корупцията като голям проблем в стрите си. Гърците (80%), румънците (78%) и българите (75%) са на мнение, че в техните страни корупцията е по-разпространена, отколкото в останалите държави от ЕС.

По-голямата част от европейците смятат, че институциите на ЕС са корумпирани, но най-малко това мнение се споделя от поляци, румънци и българи. Изследването отчита, че гражданите на България и на Румъния са най-малко информирани по този въпрос.

Българите - близо 80% - са най-убедените в ЕС, че полицията, съдът и митниците в тяхната страна са корумпирани. Румънци, българи, словаци и литовци най-често заявяват, че в последните 12 месеца са били изнудвани. Същевременно българите, както и повечето останали граждани на ЕС (41-42%), заявяват, че ще се обърнат към полицията, ако станат жертва на корупция.

Близо половината от българите (47 %) са на мнение, че корупцията се разраства заради липсата на ефективни наказания. Мнението, че корупцията се дължи на ниски доходи и лоши социално-икономически условия се споделя от всеки пети европеец, но в България това е обяснението според двойно повече хора (37%). Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в ЕС, като преобладава мнението, че нивата на корупцията са се увеличили през последните три години, се отчита в изводите от изследването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5061 |25.12.2011 Патриарх Максим благослови българите за Коледа . 37| 7327 |25.11.2011 Българите застаряват, мрат и бягат; циганите се множат . 39| 14922 |23.11.2011 Българите мохамедани се обиждат на "помак" . 44| 6389 |30.10.2011 Станишев: Дано българите не направят целувка със смъртта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads