Реклама / Ads
0| 2981 |19.12.2022 НОВИНИ

Българският парламент инициира международна среща на високо равнище ЕС – Турция по въпросите на миграцията

.
По време на срещата Източник: БНР, Виолета Ашикова
Българският парламент да бъде инициатор на международна среща на високо равнище ЕС – Турция по въпросите на миграцията. За това са се договорили председателите на българския парламент Вежди Рашидов и турският му колега Мустафа Шентоп.
 

 Двамата проведоха среща на „четири очи“ и поставиха началото на пленарни разговори във Великото Национално събрание на Турция. България поема ангажимент да бъде домакин на среща, на която да бъдат обсъдени въпроси свързани с миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим за турски граждани. Целта е срещата да възобнови процеса, който започна през 2018 година във Варна, когато страната ни беше посредник между ЕС и Турция. Това обяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в изявление пред медиите в турския парламент:

 

„Затова аз поех един ангажимент да бъдем посредници в България и да седнем най-накрая да си решим проблемите. И да решим общия ни проблем. Той е проблем както на Европа, така и проблем на турската държава. Аз усещам, че Европа е узряла вече и Турция е узряла, готова за дипломация, тя и без това води сериозна дипломация и на този етап покрай тези войни. Разбира се сядайки на една маса да говорим и за визовите проблеми.“

 

Председателят на Великото Национално събрание Мустафа Шентоп изтъкна от своя страна: „Последователната официална позиция на Турция е, че миграцията е глобален проблем, който касае целия свят, не само определени страни и с г-н Рашидов постигнахме съгласие, че в най-кратък срок с участието на представители на други партньори от парламентите на други страни да бъде организирана международна среща по въпросите на миграцията“.

 

Двамата председатели Рашидов и Шентоп се обявиха за задълбочаване на сътрудничеството и солидарността между двете страни особено в този труден период и изразиха увереност, че това ще допринесе за мира и благоденствието на региона.

Пред медиите двамата заявиха, че между България и Турция съществува сериозен потенциал за развитието на отношенията във всяка една сфера от обществено-икономическия живот, уточни БНР.

 

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп изрази задоволство от срещата с Рашидов и припомни, че последното официално посещение на председател на българския парламент е било през 2009 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3607 |15.12.2022 Акад. Денков: Този парламент започна с фалстарт, ще се опитаме да го рестартираме . 2| 3111 |15.12.2022 Станислав Анастасов: ГЕРБ не положиха достатъчно усилия да съберат едно стабилно парламентарно мнозинство . 0| 2820 |15.12.2022 Парламентът одобри социалните помощи да се определят съобразно линията на бедност . 5| 2997 |15.12.2022 БСП-Горна Оряховица призовава Божанков да напусне парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads