Реклама / Ads
13| 4148 |28.03.2023 НОВИНИ

Българските ВВС се обидиха на Тагарев, че искал да ги остави без хляб

.
Родните военновъздушни сили излязоха с остро отворено писмо заради интервю на бившия военен министър проф. Тодор Тагарев, в което според тях той уронвал престижа на българската бойна авиация и си позволил да окачестви ”неуморните усилия на целия личен състав” на авиобаза ”Граф Игнатиево” по осигуряването на охраната на българското небе като ”единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29”.
 

Проф. Тодор Тагарев гостува в предаването "На фокус" с Лора Крумова преди два дни. Тогава всъщност той отправи критики към президента Румен Радев за това, че не е направил нищо, за да се намери алтернатива за поддръжката на МиГ-29 извън Русия. Тагарев предупреди всъщност, че в базата "Граф Игнатиево" работят около 1000 души, които скоро няма да имат какво да експлоатират, защото самолетите ще станат негодни най-късно до края  на 2023 г. 


"Можеше през тези години да се потърси алтернативно решение. Първостепенната им цел е да не предоставят военна помощ за Украйна. Второстепенната е да държат на въоръжение платформи, които ние не можем да поддъраме, за да осигурят заплати на своите приятели - хора, които очевидно няма какво да експлоатират, вместо да започне подготовка за новите самолети", посочи Тагарев. 


"Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната. Ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци", става ясно още от съобщението на българските ВВС. 


Военновъздушните сили използва писмото си, за да окачестви като "притеснителни" "политическите изказвания и коментари" в полза на предоставянето на българските МиГ-29 на Украйна в замяна на получаване на модернизирана техника от партньорите в НАТО.


Според ВВС, това е "освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет".


Русия и Беларус могат, които могат да ремонтират МиГ-29, са изключени заради войната в Украйна. Въпреки това обаче МО откри процедура за купуване на шест ремонтирани двигателя тъкмо за тези изтребители срещу 22 млн. лева. 


ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

от Командването и личния състав на Военновъздушните сили


Уважаеми госпожи и господа журналисти,


Като военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили и Българската армия, и като летци, инженери, техници и осигуряващи полетите на бойната авиация, чиято мисия и задача е охрана на въздушното пространство на Република България, считаме за необходимо да изразим открито позицията си по темата за въздушния суверенитет на нашата страната.


Повод за настоящото отворено писмо са множество телевизионни интервюта от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изказвания уронват престижа на българската бойна авиация, и въвеждат в заблуждение българското общество по отношение на необходимостта от поддържане на способностите на ВВС за осигуряване на националната  сигурност. 


Конкретен пример за това е интервюто с г-н Тодор Тагарев по NOVA TV в предаването "На фокус“ с Лора Крумова (неделя, 26.03.2023 г.). 


С участието си в предаването, г-н Тагарев за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към военнослужещите от българските ВВС, като си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29.    


В чл.9, ал.1 от Конституцията на Република България е записано, че „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост“, а съгласно глава шеста, чл. 130. (1) от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.“


Главната мисия на Военновъздушните сили (ВВС) е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост. Тази мисия ВВС осъществяват в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, като изграждат способности за участие в изпълнението на основните мисии и задачи на Българската армия.


Като ключови компоненти на всяка една способност, авиационната техника и подготвения личен състав са императив за изпълнение на заповяданите мисии и задачи на авиобазата. От самото начало на членството на Р България в НАТО, българските изтребители МиГ-29 непрекъснато носят дежурство под оперативно управление на командните структури на НАТО. С тези самолети, които поддържаме със средствата на българския данъкоплатец и благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната и Командването на ВВС изпълняваме конституционните си задължения и заповяданите национални и съюзнически мисии и задачи. Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната. 


Ние ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци. 


Политическите изказвания и коментари, разпространени чрез медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет. Никъде в изказването на г-н Тагарев не става дума как България ще продължи да защитава своя суверенитет!


Като български военнослужещи, след подобни изявления, не можем безучастно да гледаме как г-н Тодор Тагарев очевидно пренебрегва националните ни приоритети и се опитва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в изпълнението на основните национални и съюзнически ангажименти. Зад периодично повтаряни фрази „Ние сме член на НАТО и ЕС и това предполага, че споделяме едни и същи ценности“ той се опитва да отклони публичното внимание от сериозния проблем, който би възникнал при преждевременно сваляне от въоръжение на наличната бойна техника.


Нашите ценности са свързани с това да служим на страната си, изпълнявайки ежедневно моралния и законов дълг, да поддържаме авиационната техника, да водим ежедневна подготовка и да охраняваме въздушните граници на страната ни.  


Оставяме без коментар всички опити да бъдем причислени към нечии кръгове и „приятели“, които ни осигуряват незаслужени заплати!


Ние летим и обслужваме този тип самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004. Опасно е, когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2843 |28.03.2023 Министърът на образованието: Не съм чул да падат бомби в българските училища . 0| 2810 |27.03.2023 Липсва официална информация за ареста на българските рибари . 3| 2745 |27.03.2023 ЕК: Българските потребители познават добре правата си . 0| 3099 |24.03.2023 Министерството на земеделието създава дигитална карта за българските традиционни продукти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads