Реклама / Ads
2| 2869 |04.05.2023 НОВИНИ

Посланик Ангелов в Скопие положи венци на саркофага с костите на Гоце Делчев, у нас се проведе заупокойна молитва

.
Днес се навършват 120 години от смъртта на Гоце Делчев Източник: БГНЕС
Делегация от българското посолство в Република Северна Македония, водена от посланика на страната ни в Скопие Ангел Ангелов, положи венци на саркофага с костите на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие в деня на 120-та годишнина от смъртта му, предаде БТА.
 

Днес се навършват 120 години от смъртта на Гоце Делчев.

 

Почит към паметта му в Северна Македония се отдава в Скопие, а в България основното отбелязване ще бъде в гр. Гоце Делчев, който е кръстен на негово име, както и на паметниците на революционера и в Благоевград, и в София.

 

С Договора за приятелство и добросъседство България и Република Северна Македония се обвързаха правно да отбелязват общи личности и събития на основата на автентични исторически факти и доказателства, посочи посланик Ангелов, който прочете три документа на Османската империя за убийството на Гоце Делчев от издадена от Държавния архив в Скопие през 1992 г. книга.

 

„На 22 април (3 май) 1903 г. в с. Баница на ръце падна мъртъв един от челниците на българските комитети на име Делчев”, се казва в един от документите от 9 май 1903 г., от кореспонденция на канцеларията на Великия везир.

 

Венци на гроба на Гоце Делчев бяха поднесени от посланик Ангелов, от директора на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева и от помощник военното аташе майор Диан Динев, а в делегацията присъстваха и представители на българската общност в Северна Македония.

 

По-рано днес почит на Гоце Делчев отдаде и неговият правнук, диригентът Христо Христов, който каза, че е имал желание на този ден да бъде направен „мирен и високо културен проект с участието на музиканти от двете страни, които да изпълнят химните на двете държави, както и пасаж от последната част на Деветата симфония на Бетовен „Ода на радостта“, която е химнът на Европа”.

 

Медиите в Северна Македония отбелязват, че официална делегация от София тази година не е пристигнала и припомнят думите на министъра на външните работи Николай Милков, който в края на април каза, че въпреки практиките от предишни години, няма постигната договореност за общо отбелязване на гибелта на Гоце Делчев на 4 май между България и Република Северна Македония.

 

Ако днешна РС Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира силите да впише в Конституцията неговите сънародници в името, на които той пожертва живота си.

 

Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС, на честванията на Гоце Делчев в едноименния град.

 

Президентът подчерта, че Апостолът на македонските българи Гоце Делчев е следвал по стъпките на Васил Левски.

 

„Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението. С всеотдайността си към делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за няколко години се преродиха в могъща революционна организация“, посочи Радев.

 

Той припомни, че житейският път на Гоце Делчев е кратък, но се е влял във вечната и универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие.

 

„Името му се превърна в символ на стремежа към свобода, човешки и граждански правдини. Гоце Делчев вярваше непоколебимо, че единствено честта може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата. Затова той успя да наложи своите идеи, своята вяра и да постигне целите си“, каза Радев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 22790 |04.05.2023 Георги Ангелов: Откакто Газпром врътна кранчето, цената на газа в Европа постоянно спада! . 0| 2656 |03.05.2023 Няма пострадали български деца при нападението в Белград увери посланикът ни в Сърбия . 0| 2610 |03.05.2023 Българският художник Греди Асса с изложба в Европейския парламент по покана на Цветелина Пенкова и посланик Бончев . 0| 2659 |03.05.2023 Полският посланик представя в Ловеч авторска фотоизложба за птиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads