Четвъртък, 23 Май 2019, 06:54
Реклама / Ads
Frognews
0| 2636 |31.10.2018

БАН: Параграфите в Бюджет 2019 са юридическо недоразумение

.
Част от ръководството на Академията. Източник: БГНЕС
Според ръководството на Академията, параграфите в Закона за Бюджет 2019 г. са юридическо недоразумение и те ще настояват за промяна. Изпратени са писма и до председателя на НС Цвета Караянчева и парламентарната правна комисия. БАН обмисля да бъде сезиран и Конституционният съд. Обща позиция е изпратена до министър-председателя Борисов и съответните ресорни министри.

Това става ясно на конференция по повод внесения за разглеждане в НС проектобюджет и в частност текстовете, които се отнасят за БАН.  Председателят на Общото събрание на БАН проф. Славчева подчертава, че проблемите произтичат от финансовата страна и от загубата на доверие между ръководните органи на БАН, учените и държавата в лицето на НС и правителството, информира news.bg.

 

Общото събрание на БАН, управителният съвет и събранието на академиците и член-кореспондентите са провели съвместно заседание, което е завършило с категорична обща позиция и писмо до министър-председателя Борисов и съответните ресорни министри.

 

Изразихме своята огромна изненада, своето силно огорчение от това, че постигнати договорености, писмени и устно изразени, бяха грубо нарушени", заяви проф. Славчева.

По думите й, параграфи от преходните и заключителните разпоредби от Закона за държавния бюджет са противозаконни и нарушаващи автономията на БАН.

 

В параграф 1 от преходните и заключителните разпоредби пише, че Институтът по метеорология и хидрология излиза от БАН, а в 3 параграф, че архивите и имуществото преминава към МОН. Казусът с НИМХ е първият такъв в историята на БАН.

 

"Отделянето на НИМХ трябваше да стане според нашите правила, а не със законови разпоредби и нормативни актове. Не могат да го направят със Закона за държавния бюджет", уточнява акад. Ревалски.

 

В подписаното споразумение заедно с Профсъюза към КНСБ и министъра на образованието пише, че тези въпроси ще се решат на Общо събрание. БАН гарантира безпрепятствената работа на НИМХ до отделянето на Института, а Общото събрание предоставя за срок от 4 години цялото имущество, което се използва за оперативна дейност, а за научната дейност се създава работна група, което ще прецени как научната структура да бъде поделена. До момента от министъра на образованието и науката няма отговор по казуса.

 

"Имаме желание този казус да бъде решен, защото продължава вече 5 месеца", посочи той. Учените, според него, са хора, които се занимават с наука и не искат да принадлежат към бюрократична организация. В желанието си БАН да запази научната тематика в областта на климата, атмосферата и водите, бе взето решение за създаване на ново научно звено, без да се запазва името НИМХ. Институтът, който ще бъде извън рамките на Академията, трябва да бъде член на международните организации, от които се получават бази данни.

 

"Тогава стартирахме процедурата по създаване на звеното и следващото, което разглеждахме, е в споразумението между НИМХ, БАН, министър Красимир Вълчев и синдикати", обяснява Ревалски.

 

"Нашата отговорност е до края на годината всичките ангажименти да бъдат изпълнени, така че от 1 януари НИМХ да има отделен бюджет с принципал МОН", припомниха от БАН.

 

 

 

 

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Корнелия Нинова за Бюджет 2019: С едната ръка взел от хората, с другата дал 3| 2960 |30.10.2018 . Мая Манолова скочи срещу проектобюджета на НЗОК 2| 2773 |29.10.2018 . ВСС одобри проектобюджета на съдебната власт 0| 2757 |29.10.2018 . Кабинетът прие трите бюджетни закона за 2019 г. 2| 2828 |28.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах