Реклама / Ads
7| 9390 |27.04.2020 НОВИНИ

Банките вдигат лихвите по ипотечните кредити

.
През април банките са започнали да вдигат лихвите по ипотечните кредити за нови клиенти. Заедно с това трезорите намаляват размера на максималното финансиране при закупуване на жилище и въвеждат ред други ограничения, които правят тегленето на жилищен или потребителски заем доста по-трудно. Причината за тези мерки, разбира се, е коронакризата, която започва да обхваща все повече сектори от икономиката, съобщи ”Сега”.
 

"Увеличението на лихвите при новоотпуснатите ипотеки е с около 0.25-0.5 процентни пункта и това е нормална реакция на банковата система в ситуация на повишен риск", заяви пред БлумбергТВ Георги Заманов, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на "Алианц Банк България".

Лихвите по ипотечните кредити бяха стигнали до рекордно ниски нива от 2.6-2.7% до 3.1-3.2%. Затова увеличение от 0.5 процентни пункта никак не е малко. 

 
Наред с това банките са ограничили процента на финансиране на стойността на имота. Тези, които доскоро са покривали до 80% от цената, вече осигуряват 75% от нея. Други, които са предлагали до 85% финасиране, го свиват на 80%. Вече е невъзможно да се получи заем за жилище на груб строеж, освен ако не е проект, финансиран от съответната банка. 

 

Условията по ипотечните кредити започнаха да се затягат още в края на миналата година. Банките постепенно престанаха да финансират на 100 и дори 90% покупката на жилища, както и да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителски заем. Именно тази схема бе най-често използвана в последните години, за да може новите собственици да осигурят самоучастие при покупка на жилище с ипотека или да осигурят парите за довършителните работи по новото строителство.

 

Въпреки, че от началото на кризата с коронавируса интересът към кредитиране значително е спаднал, трезорите са изключително внимателни на кого отпускат средства. Така например почти е преустановено финансирането за работещи в секторите, най-силно пострадали от коронакризата - туризъм, култура, развлечения, транспорт, търговия (без магазините за хранителни стоки), спедиторска дейност, недвижими имоти. Изключения се правят само за конкретни фирми от тези сектори, с които банките имат добро партньорство.

 

Временно, докато трае извънредното положение, банките са свалили офертите си за кредитиране на българи, работещи в чужбина. Вече не признават доходи от наеми и дивиденти, както и нежилищни имоти за обезпечение.

Фирмените кредити също поскъпват. Там лихвите са се вдигнали с 0.5 процентни пункта, ако са били 2-2.5% сега са 2.5-3%, посочи Георги Заманов.

 

Засега няма промени в лихвените нива на потребителските кредити, но те са далеч по-високи от ипотечните. Някои банки обаче са намалили максималната сума, която доскоро са отпускали на домакинствата.

При депозитите - няма промяна, лихвите при тях продължават да са на нива близки до нулата. "Българските банки "страдат" от свръхликвидност и това ще позволи да задържим лихвите по депозитите в следващите 6 до 12 месеца без съществено повишение", коментира Георги Заманов.

 

Това е важно за лихвите по вече сключените кредити, защото те зависят от цената на привлечените депозити. След отмяната на индекса СОФИБОР повечето български банки въведоха за база собствени реферетни лихви, които се определят лихвите по депозитите. Правилото, наложено от БНБ, е промяна в лихвата по заема да може да се предприеме, когато референтната лихва падне или нарасне с повече от 0.5 процентни пункта. Засега обаче тази част от лихвата остава непроменена, нарастването е само за рисковата добавка.

 

"Важно е да не допуснем грешките от 2008 г. - банките не трябва да спират кредитирането на добрите клиенти, защото това ще задълбочи кризата. Този, който иска да купи имот, да може да тегли ипотечен кредит, а фирмите да имат достъп до оборотни средства, за да плащат заплати, да задвижат производството, да направят доставка", каза още главният изпълнителен директор на Алианц Банк България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 14061 |25.04.2020 От юли минималната пенсия става 250 лева. 6,5 % се вдигат останалите пенсии . 17| 8266 |21.04.2020 Претърсват дома на Десислава Николова, повдигат обвиненя на спътниците на сина й Кристиан . 11| 5275 |20.04.2020 Повдигат обвинение за тежката катастрофа, в която загина Милен Цветков . 3| 4299 |17.04.2020 В Полша вдигат част от ограниченията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads