Реклама / Ads
10| 5485 |21.03.2021 НОВИНИ

Банов: Като 2 г. си свирил по Норвегия, търси парите си там. Чувал съм, че са добри

.
Боил Банов бил сигурен, че след 10 дни театрите ще отворят. Иронично се изказа и за творците, които свирили 2 години в чужбина, а сега искали пари от българската държава. Сиреч - като сте родоотстъпници, търсете си правата другаде. Така прозвуча.
 

"Подсигурили сме на всички в системата заплати, осигуровки и пари за дейност. Хората са абсолютно подсигурени - дали ще има локдаун, или няма да има зрители поради страх, системата ни е подсигурена”, обяви културният министър.

 

Остро коментира отзвукът на някои творци заради идеята да бъдат отпуснати 4.2 милиона за работещите на свободна практика.

 

“Мярката вече действа през фонд “Култура”. Има ясни критерий - през последните 2 г. да се плащат данъци, автобиография, която да показва, че работи устойчиво в системата, че не е на трудови договори. Става дума за прекрасните наши музиканти, които фактически от 1 година директно не могат да изпълняват задълженията си”, обясни Банов и допълни - всеки ще може да кандидатства, списъци няма да се правят, но допълни:

 

"Хора, които са свирили по Норвегия последните 2 години вероятно няма да могат да се обърнат към нас, трябва да се обърнат към норвежкото правителство, казват, че там давали прекрасни компенсации".

 

Не бил в депутатските листи на партия ГЕРБ, защото "културата е надпартийна".

Иначе отсече - театрите отварят след 10-дневния локдаун. Банов бил сигурен. Това своеобразно обещание дойде само ден, след като директорът на УМБАЛ "Александровска" Борис Богов обяви, че по всяка вероятност той ще бъде удължен. Такава заявка даде и не кой да е, а главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Банов обаче направи и друг доста интересен коментар, с който похвали Оксфордската ваксина срещу COVID-19, която бе обект на проверки от Европейската агенция по лекарствата заради случаи на тромби и починали хора. Ваксината била чудесна, самият културен министър бил ваксиниран с нея и с нетърпение чакал втората си игла, защото бил по-спокоен.

 

Чуди се обаче защо изведнъж след становището на ЕМА съмнителните случаи в Европа изведнъж спрели. Това не е съвсем така. ФрогНюз припомня, че вчера Дания съобщи за двама хоспитализирани медици и още един починал непосредствено след ваксинация. Разбира се, няма конкретни доказателства и към днешна дата, че това е пряко свързано със самия препарат на AstraZeneca. За такива случаи в Европа обаче все още се съобщава, противно на казаното от Банов, а на Скандинавския полуостров държавите все още се въздържат от решение да възобновят имунизацията с ваксината на Оксфордския университет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5762 |19.03.2021 Политологът Петър Чолаков: COVID кризата се използва като политическо оръжие . 18| 3831 |19.03.2021 Николай Малинов за шпионския скандал: Не разглеждам Русия като враг на България . 8| 3216 |17.03.2021 Заев пред в. ”Wort”: Ако всички се държат като България, ЕС нямаше да съществува. . 19| 5349 |17.03.2021 Сачева, Данчев и Ирбямов се оправдават като ученици: Не сме излъгали за нищо от сутринта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads