Реклама / Ads
5| 3574 |11.03.2023 НОВИНИ

BBC отстрани спортен журналист заради онлайн критики към правителството на Сунак

.
Популярното спортно предаване на BBC “Мач на деня” остана без своя коментатор Гари Линекер заради критичен коментар по адрес на правителството на Сунак, който спортният журналист прави в интернет. В знак на солидарност всички останали експерти и коментатори в предаването, са отказали да участват.
 

Критиките на популярния водещ и бивша футболна звезда Гари Линекер бяха по адрес на вътрешния министър от кабинета на Риши Сунак Сюела Брейвърман. Поводът - плановете за законодателство, което на практика би позволило да се арестуват и депортират незаконни мигранти през Ламанша, а освен това да им бъде отказано правото им да кандидатстват за убежище.

 

Според Линегер мярката е “неизмеримо жестока политика към най-уязвимите хора на език, който не се отличава от този в нацистка Германия от 30-те години на миналия век”. Коментарът на спортния журналист не е направен в ефира на обществената телевизия на Острова. 

 

Въпреки това ръководството решава да го отстрани, защото е “пристрастен и е ярка обществена личност, свързана с медията”. От BBC допълват, че Линекер трябва да се въздържа от вземането на страна по партийни политически въпроси и да участва в политически спорове, а последните му изяви са “нарушение на насоките на корпорацията”. 

 

Мнозина смятат, че ръководството на Би Би Си се е поддало на натиск да отстрани Линекер. Много от футболните експерти, които обичайно се появяват в "Мач на деня", сега отказаха участие в знак на солидарност с Линекер. Сред тях са такива големи имена като Алън Шиърър и Иън Райт.

 

"Информирах BBC, че няма да се появявам в "Мач на деня" утре вечер“, написа Шиърър в Twitter.


"Всички знаят какво означава за мен "Мач на деня", но кязах на BBC, че няма да се поява утре. Солидарност", написа на свой ред Райт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2980 |02.03.2023 Отстраниха кметицата на столичния район ”Красно село” . 3| 3375 |27.02.2023 Зеленски отстрани командващия армията в Донбас . 19| 6726 |22.02.2023 Журналистът Петко Георгиев: Радев с позицията си за Украйна опозорява България . 7| 3127 |22.02.2023 Отстраниха изпълнителния директор на държавната компания ”Ел Би Булгарикум”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads